Лесне лутке – природни феномен у Куштиљу

уторак, 22.10.2024,  14:51 -> 16:53

Извор: РТС

Аутор: Маша Ивков

Брда која окружују село Куштиљ, код Вршца, крију – лесне лутке- творевину тврду као камен настао седиментацијом кречњака у лесним заравнима. Овај природни феномен специфичан је за сва пордучја са лесним заравнима у земљи, али су куштиљске лесне лутке ипак по нечему посебне.

Ово је пресек лесне заравни на самом улазу у село Куштиљ. У рупама које се виде у фином песку спавају лесне лутке-камење необичног облика које након више хиљада година испада из својих чаура.

“Један феномен који је настао неком врстом седиментације кречњака у рупама у тим лесним наносима, јер је вода растварала калцијум карбонат и он се полако таложио, на неки начин и стварао кристале унутра и створене су овакве формације доста тврдог камена”, каже Драган Лазаревић, из Природњачког друштва Геа.

У неким случајевима догоди се да се два камена слепе и добију изглед дечије лутке. Отуди и назив за ово необично камење, чија величина варира, од одних ситних које могу стати у длан до оних попут топовског ђулета.

Иако их има у свим лесним заравнима у Србији, лесне лутке које смо ми пронашли овде у Куштиљу специфичне су пре свега због своје величине јер могу достићи и 15 и 20 сантиметара у пречнику. А да би достиглер ту величину потребно је да продје више хиљада година.

Ласте брегунице користе пориродне рупе из којих испадају лесне лутке – за гнежђење, јер су им ови мали тунели по мери, са обзиром да и саме копају тунеле у лесу, а и ту су птићи зашићене од предатора. А могле би да буду корисне и људима.

“Неко је користио за украс ово, може да стави на фасаду ограде и да делују необично или да их офарба неким бојама… Тако да може да се прави неки украс сад зависи од маште и уметника и ето то је један предлог за неког уметника да овде ово покупи и да направи неку скулптуру од тога, то би могао да буде једна оригиналан спој геоилошког феномена и неког уметничког надахнућа”, истиче Драган Лазаревић, из Природњачког друштва Геа.

Лесне заравни почеле су да се стварају пре 12 хиљада година, што значи да је поједино камење у лесним заравнима старо и 10 хиљада година.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com