Грађани Србије који су радили у Аустрији лакше до својих пензија

уторак, 22.10.2024,  14:00 -> 16:49

Извор: РТС

Србија и Аустрија ће размењивати податаке о износима пензија и преминулим корисницима аустријског пензијског осигурања. Грађанима Србије који су радили у Аустрији, и имају стаж у две државе, електронски ће се обнављати потврда о животу, коју су до сада морали да подносе у амбасади или судовима.

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО фонд) Реља Огњеновић сматра да се договор односи на грађане који живе и раде у Аустрији и тамо остварују поједина права.

“Скратили смо време чекања и беспотребни финансијски трошак”, истиче Огњеновић.

Директор Завода за пензијско осигурање Аустрије Винфрид Пингера наводи да ће дговорена сарадња значајно олакшати и побољшати начин живота корисницима ПИО фонда.

“И то за чак 30.000 корисника пензија који су једном годишње у обавези да пошаљу потврду о животу, а за тај процес морају да оду у суд, општину или амбасаду. Сада се то аутоматски обавља и јасно је да се ради о великој олакшици”, каже Пингера.

Председник Управног одбора Завода за пензијско осигурање Аустрије Петер Шлајнбах објашњава да традиција добрих односа две земље траје од шездесетих и седамдесетих година прошлог века, када се велики број Срба одазвао на позив Аустрије да тамо ради. 

“Свако ко је радио у Аустрији има услов за остваривање права на пензију. Неки број њих је остао у Аустрији, јер је тамо пронашао своју нову домовину, а већи број људи се вратио назад у Србију. Српска заједница у Аустрији је значајна, пре свега у Бечу. Питање је достојанства да њима што лакше омогућимо право које су остварили код нас”, указује Шлајнбах.

Размена података је договорена у циљу ефикасније и лакше примене раније договореног споразума о социјалној сигурности у области пензијског и инвалидског осигурања, наводе из ПИО фонда.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com