Језеро Међувршје прекривено алгама и травом, колико помаже повремено кошење

уторак, 22.10.2024,  15:36 -> 16:14

Извор: РТС

Аутор: Силвија Пашајлић

Климатске промене, врело лето и дуготрајна суша утицали су да се у Овчарско-кабларској клисури појави феномен ”цветање воде”. Површину језера Међувршје ове године су, скоро у потпуности, прекрили трава и алге. Повременим кошењем и механичким уклањањем биљака, краткорочно се решава еколошки проблем, који ће у будућности захтевати знатна улагања и напоре.

Већ се раније са површине од око 15 хектара косила и уклањала трава и трска у Међувршју али су ове године биљке по површини језера и делом тока Западне Мораве дословно направиле зелени тепих. Такозвано ”цветање воде” забринуло је власнике викендица и кућа на обалама језера.

”Покушавамо да пробијемо ту траву, да уђемо до својих кућа, затрпано је језером уљем друго затрована је вода нема риба више уопште и рибе се свеле на понеку штуку ако наиђе“, наводи Васо Гудурић из Чачка, власник викендице на језеру.

Жељко Наранџић из Чачка, власник викендице на језеру истиче: „Са међувршке стране на видовску страну не може да се пређе од траве, тепих, па замота се трава за елису и то је то и онда ти немаш куд”.

Иако је ”цветање воде” по мишљењу стручњака природан процес старења стајаћих вода, прекомерна вегетација у Међувршју донела је забринутост за биљни животињиски свет, еко систем језера у Овчарско кабларској клисури.

”Процес те аутрофикације утицаће негативно на сав живи свет у језеру и на рибе и остале организме којима се птице хране тако да ће читав ланац бити поремећен”, наглашава Драгиша Петровић, члан Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Механичко уклањање биомасе са површине језера привремено је решење. Крајем овог лета дало је резултате и делимично је растеретило површину језера од инванзивног ширења биљака.

„Када говоримо о дугорочним решењима то је дефинитивно измуљавање језера Међубрежје како бисмо отклонили муљ који некако представља и хранљиве честице управо за ове микроалге и цијанобактерије, такође да регулишемо рибљи фонд у језеру како бисмо оравнотежили сам екосистем”, наводи Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника Чачка за област економског развоја и заштиту животне средине.

Остаје решавање проблема отпадних вода које у језеро Међувршје дотичу као и других извора загађења.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com