Путин се састао са Модијем на самиту БРИКС-а

уторак, 22.10.2024,  14:22 -> 14:33

Извор: РТС, РИА

Руски председник Владимир Путин и индијски премијер Нарендра Моди разговарали су у Казању на маргинама самита БРИКС-а.

Председник Русије Владимир Путин навео је да је захвалан што је премијер Индије Нарендра Моди дошао на самит БРИКС-а.

“Захвалан сам што се одазвао нашем позиву и лично дошао у Казањ”, рекао је руски лидер на почетку састанка.

Истакао је да Москва цени интеракцију са Индијом у формату БРИКС.

“У Казању морамо да донесемо низ важних одлука у циљу даљег унапређења активности асоцијације и јачања вишеструке сарадње у њеним оквирима”, сумирао је Путин.

Према његовим речима, односи Русије и Индије имају карактер посебног, привилегованог стратешког партнерства и настављају да се активно развијају.

Руски лидер је скренуо пажњу да је руско-индијски трговински промет задовољавајући и подсетио да ће следећи састанак међувладине комисије бити одржан у Њу Делхију 12. новембра.

Моди је рекао да му је драго што је дошао у Казањ на самит БРИКС-а, као и да Индија има дубоке историјске везе са тим градом.

Истакао је да многе земље широм света желе да се придруже БРИКС-у и признао да се радује разговорима у оквиру асоцијације.

Индијски премијер је такође навео да је Њу Делхи стално у контакту са Москвом у вези са украјинским сукобом.

“Као што сам раније рекао, верујемо да се проблеми морају решавати мирним путем и у потпуности подржавамо што хитнију обнову мира и стабилности. У свим нашим напорима дајемо приоритет човечанству и спремни смо да пружимо сваку могућу помоћ и у будућности”, рекао је Моди.

Самит БРИКС-а који се у Казању одржава од 22. до 24. октобра је највећи спољнополитички догађај икада одржан у Русији, наводи руска агенција.

Помоћник председника Јуриј Ушаков раније је саопштио да ће на самиту бити представљено 36 земаља (од тога 22 на највишем нивоу), а допутоваће и шефови шест међународних организација.

Путин планира низ међународних контаката у оквиру самита.

Већ се састао са председницом Нове развојне банке Дилмом Русеф, а касније ће разговарати са председником Јужне Африке Сирилом Рамафозом, египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и председником Кине Си Ђинпингом.

БРИКС је међудржавна асоцијација коју су 2006. основале Русија, Кина, Индија и Бразил.

Од почетка 2024, групи су се придружили Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија.

Годишње председавање Русије организацијом које је почело 1. јануара ове године, одржава се под мотом јачања мултилатерализма за равномеран глобални развој и безбедност.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com