Momirović: Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao iznos od 900 miliona evra

Biznis Vesti

Momirović: Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao iznos od 900 miliona evra

Blic

Izvoz privrede Zlatiborskog okruga u prošloj godini dostigao je 900 miliona evra i udvostručen je u odnosu na pre deset godina, kada je iznosio 490 miliona evra, što je jasan pokazatelj razvoja.

.

Foto: Ustupljene fotografije

.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Zlatiborskog okruga u 2023. godini dostigla je 1,515 milijardi evra, dok je 2012. godine iznosila 856,6 miliona evra. Ovaj rast nije slučajan, već je rezultat promišljenih ekonomskih politika, temeljnih reformi i strateških investicija koje smo sproveli“ rekao je ministar Momirović i dodao da je naša ekonomska politika, usmerena na fiskalnu stabilnost, podsticanje investicija i održanje makroekonomske stabilnosti, pokazala konkretne rezultate.

Blic preporučuje

„Uprkos višedimenzionalnoj krizi, Srbija je uspela da sačuva stabilnost svoje ekonomije i poverenje potrošača i investitora, o čemu svedoči kumulativni realni rast BDP u periodu 2020-2023. od oko 12%, rekordni prilivi stranih direktnih investicija, nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru, kao i najviši nivo deviznih rezervi do sada“, dodao je takođe ministar Momirović.

Ministar Momirović je podvukao da u proteklom periodu Srbija nije upala u zamku protekcionizma, već je nastavila da dodatno otvara svoje tržište i povećava broj zemalja sa kojima su zaključeni sporazumi o slobodnoj trgovini.

„Kroz trgovinske sporazume povećavamo konkurentnost i otpornost srpskih kompanija i investitora koji dolaze u Republiku Srbiju obezbeđujući im pristup ključnim inputima, novim izvoznim mogućnostima i potencijalima za globalne lance snabdevanja.

Zahvaljujući mreži do sada zaključenih sporazuma o slobodnoj trgovini sa partnerima kao što su EU, Kina, CEFTA, Evroazijska ekonomska unija, Turska, EFTA, Velika Britanija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, roba iz Srbije će uskoro imati slobodan pristup tržištima sa preko 2,7 milijardi potrošača. Znači kada investiraju u Srbiju investitori ne računaju samo na tržište od oko 7 miliona stanovnika, koliko ima Srbija, već na tržištima koja zajedno imaju preko 2,7 milijardi stanovnika“, zaključio je ministar Momirović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com