Стране туристе не занима само Београд – потроше 100 евра дневно али траже доживљај

Иако је претходна година била рекордна за сектор туризма, судећи према подацима – ова би могла да буде и боља. И то по девизном приливу: У првих осам месеци од туризма у касу се слило 1,9 милијарди евра, 13 одсто више него у истом периоду претходне.

До краја године деле нас два месеца, па се полако своде рачуни, и у сектору туризма.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је за РТС да је на раст девизног прилива ове године утицао континуирани раст доласка и ноћења страних туриста, који препознају Србију као атрактивну дестинацију.

“Чак за 14 посто је било више иностраних туруста, него у истом периоду прошле године, скоро два милиона иностраних туриста је посетило Србију ове године“, рекла је Лабовићева.

Највише је ове године било странаца у Србији – више од 52 одсто.

Колико се туристи задржавају и колико троше

Инострани туристи се у Србији задржавају између два-три дана у просеку, што је више од претходног просека и то је утицало на висину девизних прилива.

Туристи дневно троше између 80 и 100 евра, када се говори о конгресном турзиму потрошња је и до 350 евра.

Како туристе задржати дуже

Лабовићева каже даје важна понуда, туристи траже доживљај, да њихово време буде попуњено. Оно што је изузетан квалитет наше дестинације је разноврсност онога што имамо да покажемо гостима, од културно-историjског наслеђа, природе, необичних места и другачијих људи које немају прилике да сретну на другим местима. 

Верујемо да ће у наредном периоду остајати још дуже, јер се и све чешће одлучују да путују ван Београда, кроз читаву Србију, навела је Лабовићева.

Ноћење у хотелу или у стану

“Узимајући у обзир укупан број хотела и смештајних јединица, гледајући на укупан број ноћења, ми смо прошле године имали више од 12,5 милиона ноћења”, рекла је Лабовићева.

Напомиње да је ове године остварено више од девет милиона ноћења – више спавају у приватном смештају него у хотелима.

“Наши хотели бележе високу попуњеност, тако да у наредном периоду очекујемо још нових хотела са долазећим Експом – када ће бројеви још више да расту. Свакако да ће додатни смештајни капацитети бити неопходни“, подвукла је Лабовићева.

Смештај преко онлајн платформи

Око 80 одсто страних туриста се одлучи за Србију захваљујући информисању преко онлајн платформи.

Лабовићева каже да се 80 одсто туриста кроз различите видове онлајн комуникације одлучи за Србију као дестинацију, међу којима су онлајн платформ.

Према њеним речима, све је више индивидуланих туриста који сами букирају и превоз и смештај и остале услуге на дестинацији.

Онлајн видови комуникације су битне и велики проценат туриста се одлучује на овај начин да путује, додаје директорка ТОС-а.

“Уколико су смештајни капацитети нерегистровани, на различитим онлајн платформама, наша процена је да у односу на девизни прилив који имамо још минимум 30 одсто на ове бројке бисмо могли да додамо када бисмо успели да смањимо сиву економију“, закључила је Лабовићева.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com