Други дан самита БРИКС-а: Гутерес у Казању, очекује се усвајање декларације

среда, 23.10.2024,  08:30 -> 08:55

Извор: РТС

Лидери БРИКС-а другог дана самита планирају усвајање завршног документа – Казањске декларације. Владимир Путин сматра је боравак 36 лидера држава на самиту доказ да од изолације Русије нема ништа. Другом дану скупа у престоници Татарстана присуствује и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Самит БРИКС-а наставља се у Казању, а претходног дана домаћин скупа и председник Русије Владимир Путин разговарао је са више лидера држава-чланица и руководиоцима појединих организација.

Теме су политика и безбедност, економија и културно-хуманитарна сарадња. Последња тачка на списку, али не и најмање важна, јесте статус партнерских држава БРИКС-а.

За други дран самита предвиђене су две седнице у уском и проширеном саставу после чега ће улидери БРИКС-а усвојити завршни документ – Казањску декларацију.

Генерални секретар Уједњиених нација Антонио Гутерес допутовао је у Казањ и очекује се његово присуство самиту.

“Гутерес је у Казању да би учествовао на самиту шефова држава чланица БРИКС-а”, наводи се у саопштењу Татарстанске обласи, чија је престоница домаћин самита.

Другог дана самита председник Русије састаће се са председницима Турске и Ирана, Реџепом Тајипом Ердоганом и Масудом Пезешкијаном, као и премијером Етиопије Абијем Ахмедом

Планиран је и свечани пријем за лидере и друге учеснике самита.

Одјеци самита у Казању 

На Самит лидера БРИКС-а у Казањ стигли су лидери 36 земаља. За Путина је то доказ да изолација Русије није успела.

“Тридесет држава је изразило жељу да сарађује са БРИКС-ом на различитим нивоима и укључи се у активности БРИКС-а на неки начин. Чланице БРИКС-а морају пажљиво да размотре питање проширења организације. Нећемо никога одбити, врата остају отворена. На самиту у Казању се разговара како да се организује пријем нових чланица”, рекао је Путин током првог дана самита. 

Једна од тема на маргинама самита је и сукоб у Украјини. На састанку са руским председником, премијер Индије Нарендра Моди понаио је како је његова земља спремна да помогне у окончању конфликта.

“Верујемо да проблеми треба да се решавају мирно. Пружамо пуну подршку постизању мира и стабилности што је брже могуће. У свим нашим напорима приоритет дајемо хуманости и пружићемо сваку помоћ у будућности”, навео је Моди.

Србију представља четири члана Владе

Посебну пажњу привукао је долазак председника Кине Сија Ђинпинга коме ће самит бити и трећи сусрет са руским колегом ове године.

У главном граду руске републике Татарстан су и председници Јужноафричке Републике, Ирана, бројних земаља Азије, Африке, Блиског истока и Латинске Америке.

У делегацији Србије су четири члана Владе, а као посматрач у Казањ, стигао је и председник Републике Српске Милорад Додик.

БРИКС у бројкама

Бразил, Русија, Индија, Кина 2006. године одлучиле су да се удруже, а 2010. године придружује им се и Јужноафричка Република.

Процена је да земље БРИКС-а чине 30 одсто копна, или око 45 одсто светског становништва, као и да поседују око петину светских резерви злата.

У новој развојној банци БРИКС-а указују на потребу да се помогне сиромашним земљама глобалног југа, који је део асоцијације, што је потврдила и председница банке Дилма Русеф.

“Имплементирали смо и поставили значајна финансијска средства и велики број пројеката, али то и даље није довољно у поређењу с потребама земаља глобалног југа”, рекла је Русеф. 

Самит шефова држава земаља чланица БРИКС-а одржава се у Казању од 22. до 24. октобра.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com