Масовно тровање храном у Мекдоналдс франшизама широм Америке

среда, 23.10.2024,  06:24 -> 08:54

Извор: РТС, Си-Ен-Ен

Најмање једна особа је преминула, десет их је хоспитализовано, а 49 се разболело због тровања бактеријом ешерихијом коли у франшизама Мекдоналдса у десет америчких савезних држава.

Званичници америчког Центра за контролу болести и здравља (ЦДЦ) тврде да су сви случајеви повезани са хамбургерима Quarter Pounder светски познатог ланца брзе хране Мекдоналдс.

“Старија особа прминула је у Колораду, док је међу хоспитализованима и једно дете. Инфекције су пријављене између 27. септембра и 11. октобра у Колораду, Ајови, Канзасу, Мисурију, Монтани, Небраски, Орегону, Јути, Висконсину и Вајомингу”, наводи се у саопштењу ЦДЦ-ја. 

Највише случајева тровања забележено је у Колораду – 26.

“Сви грађани са којима је обављен разговор посведочили су да су у јели у Мекдоналдсу, а већина их је конзумирала Quarter Pounder хамбургере”, наводи ЦДЦ у свом извештају.

Амерички Секретаријат за пољопривреду (УСДА), Управа за храну и лекове (ФДА) и државни здравствени истражују случај тровања. Иако конкретан састојак још није идентификован као узрок, верује се да је тровање изазвали говедина и лук.

Мекдоналдс: “Лук од добављача вероватно узрок тровања”

Званичници Мекдоналдса кажу да су неки случајеви обољевања повезани са луком који обезбеђује један од добављача.

Компанија је зауставила дистрибуцију лука и привремено повукла спорни хамбургер са менија у државама са пријављеним случајевима, као и у деловима Ајдаха, Неваде, Новог Мексика и Оклахоме.

“Безбедност хране схватамо веома озбиљно и то је једина исправна ствар”, саопштила је компанија.

Бактерија ешерихија коли налази се у цревима животиња и животној средини. Инфекција може изазвати тежа обољења, укључујући грозницу, грчеве у стомаку и крваву дијареју.

Особе са таквим симптомима треба одмах да потраже здравствену помоћ и дају информације о оброку.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com