Drugi dan samita BRIKS-a: Gutereš u Kazanju, očekuje se usvajanje deklaracije

Samit BRIKS-a nastavlja se u Kazanju, a prethodnog dana domaćin skupa i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je saviše lidera država-članicai rukovodiocima pojedinih organizacija.

briks

Teme su politika i bezbednost, ekonomija i kulturno-humanitarna saradnja. Poslednja tačka na spisku jeste status partnerskih država BRIKS-a.

Za drugi dran samita predviđene su dve sednice u uskom i proširenom sastavu posle čega će ulideri BRIKS-a usvojiti završni dokument – Kazanjsku deklaraciju.

Putin o glavnim oblastima saradnje među zemljama BRIKS-a

Tokom predsedavanja organizacijom BRIKS Rusija je odredila politiku i ekonomiju kao neke od glavnih oblasti saradnje među članicama, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Kazanju gde se održava samit ove organizacije.

Ušakov: Putin na neformalnoj večeri razgovarao o Ukrajini sa liderima zemalja BRIKS-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa kolegama iz zemalja članica BRIKS-a, koje su došle na samit u Kazanju, o najvažnijim i osetljivim pitanjima – uključujući sukob u Ukrajini, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Dodik: Zapad ne traži saradnike, već podanike, BRIKS je nada u pravedniji svet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Zapad ne traži saradnike i partnere, već podanike i da se po tome razlikuje od BRIKS-a.

Mohamed bin Zajed Al Nahjan na samitu BRIKS-a

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed Al Nahjan doputovao je u Kazanj, gde će učestvovati na samitu šefova država članica BRIKS-a.

Na međunarodnom aerodromu ga je dočekao šef Tatarstana Rustam Minihanov, navodi se u saopštenju.

Gutereš doputovao u Kazanj na samit BRIKS-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je u Kazanj na samit BRIKS-a, saopštila je danas Pres-služba Državnog saveta Tatarstana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com