Đurić: Dobijanje investicionog kreditnog rejtinga ključni je trenutak u ekonomskom životu Srbije

On je u autorskom tekstu za dnevni list ”Vašington tajms” napisao da to uključuje nove auto-puteve za poboljšanje povezanosti, proširenja železnice kako bi se poboljšale logističke sposobnosti, te poboljšanje zdravstvene zaštite.

djuric

Đurić je izrazio očekivanje da će poboljšani rejting privući širi krug međunarodnih investitora, što bi dovelo do diversifikacije privrede i stvaranja novih mogućnosti za srpska preduzeća i radnike.

”Nastavićemo da blisko sarađujemo sa našim međunarodnim partnerima, uključujući Evropsku uniju i SAD, kako bismo podržali naše ekonomske ciljeve. Daćemo prioritet daljim ulaganjima u obrazovanje kako bismo osigurali da naša radna snaga ostane konkurentna u globalnoj ekonomiji znanja, zdravstvu, kako bismo poboljšali blagostanje naših građana, unapredićemo zelene tehnologije kako bismo Srbiju pozicionirali kao lidera u globalnoj tranziciji ka održivoj budućnosti”, naveo je Đurić.

Dodao je da je Srbija postavila čvrstu osnovu za održiv ekonomski rast pomoću marljivog fiskalnog upravljanja, teških strukturnih reformi i naprednog pristupa upravljanju.

Đurić je naveo da je javni dug Srbije smanjen sa preko 70 odsto BDP-a u 2015. na oko 47 odsto i dodao da je od 2012. BDP Srbije više nego udvostručen, pošto je povećan sa 35 milijardi evra u toj godini na 82 milijarde evra u ovoj.

”Istovremeno, uhvatili smo se u koštac sa jednim od najhitnijih socio-ekonomskih izazova: nezaposlenost je opala sa preko 25 odsto na manje od devet odsto, što je stvorilo nove mogućnosti za našu radnu snagu. Poslednjih godina, direktne strane investicije konstantno premašuju 4,5 milijardi evra godišnje, što je signal međunarodnog poverenja u našu ekonomiju i njen potencijal”, piše Đurić.

Naveo je da je cilj Sporazuma o strateškom partnerstvu u oblasti energetike koji su potpisale Srbija i SAD da ubrza tranziciju Srbije u čistu energiju kroz razmenu znanja, tehnologije i olakšavanje investicija.

”Srbija namerava da poveća udeo obnovljive energije na 40 odsto do 2040, uz ocenu da to posebno pomažu strateška međunarodna partnerstva, posebno sa SAD”, naveo je Đurić.

On je podsetio da je Srbija najavila solarni projekat u partnerstvu sa ”Hjunadijem”, ”UGT Rinjuabels” i drugim zainteresovanim stranama za koji se, kako je rekao, očekuje da bude najveći solarni projekat u Evropi, koji će značajno proširiti proizvodnju solarne energije i kapacitet baterija u Srbiji.

”Projekat naglašava rastuću ulogu američke ekspertize i ulaganja u obnovljivu infrastrukturu Srbije i pokazuje našu posvećenost ispunjavanju energetskih standarda EU”, istakao je ministar.

Đurić je naveo da se Srbija pozicionirala kao lider na polju tehnologije, ističući da je Beograd ”transformisan u centar za startapove i inovacije, uz podršku visokoobrazovane radne snage sa jakim STEM (naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim) sposobnostima”.

Dodao je da se rast tehnološkog sektora ogleda u tome što je udvostručen u poslednjih pet godina, pri čemu izvoz informacionih tehnologija dostiže vrednost od 3,5 milijardi evra godišnje.

Đurić je istakao da će Srbija time što će predsedavati predstojećim Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, biti na čelu međunarodnih diskusija o odgovornom upravljanju i praksama veštačke inteligencije, što će joj, kako naveo, omogućiti da oblikuje budućnost te tehnologije.

On je ocenio da je Srbija daleko od kraja na putu ka održivom i inkluzivnom rastu, koji zahteva stalnu posvećenost politici koja koristi svim građanima.

”Nadogradnja investicionog rejtinga je priznanje dosadašnjim naporima i odskočna daska za naše buduće ambicije. Sa ovim čvrstim osnovama, Srbija je spremna da uđe u novu eru prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, spremna da igra sve značajniju ulogu na globalnoj sceni”, zaključio je Đurić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com