Шта Брисел поручује Србији избором Тонина Пицуле за известиоца Европског парламента

среда, 23.10.2024,  20:50 -> 21:58

Извор: РТС

Аутор: Милица Пујкиловић

Европски парламент је за првог човека за сарадњу са Србијом именовао социјалисту, политичара из Хрватске Тонина Пицулу. Биће занимљиво, радићемо и разговарати, али смо разумели поруку Европског парламента, била је прва реакција председника Србије Александра Вучића на избор новог известиоца. Мандат за ту функцију траје пет година.

Тонино Пицула, 62-годишњи социолог, и те како познаје регион. Са функције министра спољних послова Хрватске, отишао је у Стразбур. Већ је 11 година у Европском парламенту. У претходном мандату био је известилац за Црну Гору, а у сенци и за Северну Македонију.

Преговарао је и о резолуцији о руској агресији на Украјину, о стратегији проширења, о Плану за раст Западног Балкана.

Пицула је рекао да Србија није од јуче кандидат и да се сада створио један поприличан квантум искуства, како са српске стране, тако и са стране Европске уније, и нада се да ће у следећих пет година бити надограђен стварним напретком према чланству.

Компромис политичких група у Бриселу

Избор известиоца за неку земљу компромис је главних политичких група, а онда и унутар појединачне групе.

У овом случају европски народњаци дали су известиоца за Босну и Херцеговину и Приштину, а социјалисти за Албанију и Србију.

У претходна два мандата, известилац за Србију био је из редова народњака Владимир Билчик, а пре њега Дејвид Мекалистер.

Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела, наводи да је Тонино Пицула изабран као неко за кога извори у Европском парламенту кажу да је поштован унутар групе социјалиста, као неко ко се разуме у политику проширења и познаје ситуацију на Балкану.

“Оно што такође кажу извори у Европском парламенту, да у оваквим ситуацијама национална припадност, то из које државе долази известилац – има мању улогу”, додаје Гајић.

Страхиња Суботић из Центра за европске политике (ЦЕП) сматра да је у питању покушај да се пошаље порука да се Србији неће гледати кроз прсте, јер је Пицула у претходном периоду у први план стављао владавину права.

Вучић и Вучевић: Разумели смо поруку

“Поруку Европског парламента смо добро разумели”, била је прва реакција председника Србије Александра Вучића на избор Пицуле. Сарадњу не искључује.

На том трагу је дан касније и премијер Милош Вучевић.

“Нећу да правим штету својој држави. Свашта смо могли да очекујемо и разумели смо поруку. То је све што могу да вам кажем. Разумели смо поруку, то је то. Ми остајемо на европском путу, радимо свој посао”, поручио је Вучевић.

О стању у Србији, Пицула ће једном годишње у име Европског парламента припремати извештаје.

“Као на факултету што можете имати професоре са којима се можете слагати или не, који вам се свиђају или не, ви морате да положите тај испит с обзиром на то да ће он бити известилац који ће писати пет годишњих извештаја Европског парламента о стању права у Србији. Мислим да је у интересу да се прилагоди реторика, да се неке оцене ставе у други план и да се заправо нађе заједнички језик”, каже Суботић.

Србија је статус земље кандидата добила у марту 2012. године. Две године касније, званично су почели преговори о приступању. До сада су отворена 22 од 35 поглавља. Само два су и привремено затворена.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com