Tabaković: Međunarodni ulagači poručili da je Srbija odavno zaslužila investicioni rejting

Investitori su guvernerki čestitali na zvaničnom ulasku u grupu zemalja sa investicionim rangom kreditnog rejtinga i ponovili da Srbiju već duži niz godina vrednuju u skladu sa tim.

tabakovic

Svi sastanci s međunarodnim ulagačima počinju temom investicionog rejtinga Srbije i njihovim ocenama da kredibilno i odgovorno unapređujemo našu ekonomiju u korist građana i privrede, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

NBS navodi da su investitori izneli nekoliko ocene rezultata i ekonomskim politika koje Srbija sprovodi, kao što su visoke devizne rezerve, snažan bafer sigurnosti u neizvesnom globalnom okruženju.

Napomenuli su da je relativno stabilan kurs dinara zaštitni znak zemlje i značajan stub izvesnosti poslovanja, kao i da se u Srbiji sprovodi odlična strategija diversifikacije i u oblasti trgovinskih partnera, izvora finansiranja i u sektoru energetike.

Na sastanku sa investitorima otvoren je i niz drugih tema, poput projekta Skok u budućnost Srbija Ekspo 2027, rekordnih nivoa stranih direktnih investicija, deviznih rezervi, planova finansiranja, energetske tranzicije i mnogo drugih tema na kojima su predstavnici globalne investicione javnosti odali priznanje Srbiji.

U saopštenju NBS-a navodi se da su investitori poručili i kako je Srbija primer uspešnog rasta i razvoja, kojoj su davali podršku i na samim počecima ekonomskog preporoda, naglasivši da je danas zemlja “ušla u potpuno novu investicionu ligu”.

Ulagači su apostrofirali i izuzetno dobre politike diversifikacije, veoma važne u vreme velikih geopolitičkih previranja i dodali da je snažan i održiv rast takođe postao zaštitni znak zemlje u prethodnih pet godina, saopštava NBS.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com