Održana konferencija o transportu i logistici u Privrednoj komori Srbije (AUDIO)

BEOGRAD –

Koliko je urađeno po pitanju regionalne saradnje i digitalizacije, u kojoj meri se primenjuju inovativna rešenja? Koliko se ulaže u razvoj infrastrukture i kadrova, odnosno da li su žene dovoljno zastupljene u sektoru transporta i logistike? O tome je bilo reči na konferenciji nazvanoj “Moć zajedničkog planiranja: Transport i logistika za stabilnu privredu regiona”, koja je u Privrednoj komori Srbije okupila više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke.

audio icon

privredna, komora, srbije

Protok robe preko granice, je u poslednje tri godine uvećan za gotovo polovinu, a u prehodnih deset godina višestruko, istakao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović. Kako je kazao, logistika predstavlja ekonomski krvotok bez kojeg privreda postaje nefunkcionalna, te je neophodna saradnja privatnog i javnog sektora, ali i zemalja u okruženju.

Direktor Hrvatske gospodarske komore u Srbiji Pero Mijakić je ukazao na značaj funkcionisanja transporta i logistike, koji igra ključnu ulogu u poslovanju privrede i postizanju ekonomskih ciljeva.

Kada je reč o transportu, železnica će odigrati ključnu ulogu u bliskoj budućnosti, ocenio je član Upravnog odbora Konfindustrije Srbije Erik Košuta.

Poslednji podaci pokazuju da učešće žena u logističkom sektoru u regionu varira između 15 i 33 odsto, u zavisnosti od države. Predsednica Asocijacije Žene u logistici i profesorka na Saobraćajnom fakultetu Snežana Tadić naglasila je da je Srbija iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u logistici.

Kako bi žene što više bile zastupljene na vodećim pozicijama, potpisan je Sporazum o osnaživanju žena u sektoru logistike. U okviru konferencije održani su stručni paneli, na kojima su predstavljeni infrastrukturni projekti, a razgovaralo se i o ključnim izazovima u tom sektoru, poput planiranja u uslovima nestabilnosti i o održivosti lanaca snabdevanja.

Detaljnije u audio-zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com