Како је креатор и творац најпопуларнијег градског излетишта у Пироту направио висећи мост

среда, 23.10.2024,  14:22 -> 16:29

Аутор: Бранислав Јовичић

Креатор и творац најпопуларнијег градског излетишта у Пироту, Душан Живковић из села Црвенчево, уз помоћ пријатеља, саградио је висећи мост на Нишави, како би мештани могли лакше да долазе до својих имања и до 5 векова старе цркве Светог Илије. Висећи мост је одмах постао једна од атракција популарног излетишта Брод бар.

Када је пре две године вођен дечачком жељом, из заборава и корова отргао излетиште Брод бар и удахнуо му нови живот, Душан Живковић није ни сањао да ће ово место постати најпопуларније пиротско излетиште. Захваљујући Душановом ентузијазму и подршци људи добре воље, Брод је добио мост преко Нишаве.

“За материјал је дала локална самоуправа средства, а ми смо уложили свој рад и људи из месне заједнице су дошли да помогну, да га изградимо и да отегнемо сајле и да данас можемо лагано да пређемо мостом и да дођемо до цркве. До сада се ишло тракторима, људи су се мучили доста да преброде реку, да би дошли до својих имања. Касније се задеси да када се враћају буде велика вода, пане могу да се врате”, каже Душан Живковић из села Црвенчево.

Велики ентузијазам и љубав према природи, традицији и уметности за Душана су снага која гради мостове, спаја људе и обнавља давно порушене објекте. Новосаграђени мост је сада најближи пут до цркве, која је недавно, на Душанову иницијативу, обновљена.

“Реконструкција крова је успешно одрађена, и идемо даље да се ради и гради, да наша поколења дођу да уживају и да кажу да је овде се нешто некада радило, дешавало и да се сете историје села”, наводи Душан Живковић.

“Душан има велику подршку породице, али нам недостаје, јер је увек одсутан. Срећни смо када видимо лепоту и резултате његовог рада”, каже Јована Живковић, Душанова супруга.

И не само да је уредио излетиште, саградио мост и обновио цркву, Душан је својим необичним скулптурама, оплеменио ћитав простор.

“Има један тренутак када долазе људи и одрасли, а не само деца на само излетиште. То је појава осмеха на лицима. Израз лица казује све. Ја то кад видим то је за мене права ствар”, наводи

Душан Живковић.

Планова и идеја Душан има на претек, а најважнија мисија му је да оживи своје и околна села и да покаже људима да се може лепо живети у складу са природом.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com