Британско-немачки одбрамбени споразум потписан у кући Тринити – симболика и политички контекст

среда, 23.10.2024,  14:22 -> 15:26

Извор: РТС

Аутор: Ивана Милорадовић, дописник РТС-а из Лондона

Уједињено Краљевство и Немачка потписале су у кући Тринити (Тројства) у Лондону споразум о заједничком деловању на пољу одбране.

Британски министар одбране Џон Хили оцењује да је Споразум из куће Тринити „преломан тренутак“ у односима две земље и да представља знатно јачање заједничке европске одбране.

Његов немачки колега Борис Писторијус истиче да се европска безбедност „не сме узимати здраво за готово“.

“Русија води рат против Украјине. У огромној мери је повећала производњу оружја и у више наврата је извршила хибридне нападе на наше партнере у Европи“, рекао је после потписивања споразума у кући Тринити министар Писторијус.

“Овим споразумом показујемо савезницима у НАТО-у да знамо шта је неопходно у оваквим временима и да смо одлучни да побољшамо нашу способност одвраћања напада и одбране“, оцењује немачки министар одбране.

Два министра истичу да је договор само основа за будуће пројекте на јачању пре свега источног крила Северноатлантског војног савеза и капацитета унапређења и производње ракета дугог домета.

Према слову Споразума, немачки авиони за патролирање морем типа П-8 „посејдон“ „периодично“ ће користити базу британске Краљевске авијације у шкотској луци Лосимаут да би патролирале северним Атлантиком у потрази за, пре свега, руским подморницама.

Биће наоружане торпедима британске производње.

Две стране ће сарађивати и на заштити подводних каблова.

Договор отвара врата за изградњу новог погодна немачког гиганта у производњи оружја Рајнсметала у Британији где би од 2027. године требало да почне производња артиљеријске муниције.

Погон немачке фирме користиће шефилдски челик.

Споразум предвиђа и друге мере на јачању источног крила НАТО-а.

У оквиру војне подршке Кијеву, немачки хеликоптери типа “Морски краљ“ биће опремљени британским ракетним системима и дати на употребу украјинској војсци.

Две стране сарађиваће и на изради нове генерације дронова и усавршавању ракета дугог домета.

Симболизам куће Тринити

Кућа Тринити није само зграда, која датира још из времена Хенрија VIII, већ и седиште добротворног друштва, које ужива краљевске привилегије и традиционално брине о безбедности морске пловидбе и морнара.

Зато је избор те локације за потписивање немачко-британског одбрамбеног споразума дубоко симболичан.

Политички контекст

Документ је производ интензивног шестомесечног преговарања и део је шире стратегије британске лабуристичке владе на постбрегзитовском јачању односа са европским партнерима.

Циљ премијера Стармера је свеобухватни билатерални споразум са Берлином и у том контексту, Споразум из куће Тринити је само први корак.

Бивши британски министар одбране конзервативац Бен Валис оцењује путем свог X налога, да је договор „празњикав“, јер Берлин и даље не пристаје да Украјини уступи своје ракете дугог домета типа Таурус и одустане од вета на продају европских „тајфуна“ Турској, која је чланица НАТО-а.

Волис оцењује да је споразум сарадња две „сестринске“ странке – британских лабуриста и немачког СНП-а, пре него документ који ће променити европску одбрану.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com