Važna stavka o upotrebi valuta: Šta piše o ekonomiji u Kazanjskoj deklaraciji koju je usvojio BRIKS

Biznis Vesti

Šta piše o ekonomiji u Kazanjskoj deklaraciji koju je usvojio BRIKS

Blic

Zemlje učesnice Samita BRIKS-a usvojile su danas Kazanjsku deklaraciju koja sadrži zajedničke ocene stanja u svetu i dugoročne ciljeve.

BRIKS u Kazanju, Rusija

Foto: Alexander Zemlianichenko / Tanjug/AP

BRIKS u Kazanju, Rusija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da deklaracija sadrži rezultate samita i celokupno rusko predsedavanje savezom, kao i da je planirano da deklaracija bude dostavljena Ujedinjenim nacijama kao zajednički dokument, prenosi RIA.

Jedna od važnih ekonomskih tačaka je valutni sistem.

U Deklaraciji se naime, pozdravlja upotreba nacionalnih valuta u finansijskim transakcijama, i ističe se zalaganje za sprečavanje trke naoružanja u svemiru.

Zemlje članice pozvale su na reformu Bretonvudskih institucija (Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke), kako bi se uključila veća zastupljenost zemalja u razvoju.

Politički značaj BRIKS-a je nesumnjiv: u novoj globalnoj podeli karata, zemlje poput Kine, Indije, pa i Rusije, igraju značajnu ulogu. Uz rastući uticaj Saudijske Arabije i meku moć Ujedinjenih Arapskih Emirata, BRIKS postaje značajno mesto okupljanja zemalja u razvoju, pre svega kada je reč o Aziji i Africi.

Opširnije u posebnom tekstu.

Samit organizacije BRIKS održava se u ovom ruskom gradu do 24. oktobra, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao punopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com