Последице терористичког напада у Анкари – има ли решења за старо курдско питање

четвртак, 24.10.2024,  12:30 -> 12:35

Извор: РТС

Тајминг терористичког напада у Анкари је прецизно одабран јер долази до отопљавања односа између владајуће коалције и курдске мањине у Турској, оценио је за РТС Драгослав Рашетa из организације “Нови трећи пут”. Истиче да је напад заправо покушај да се “сасече” нормализације односа између ове две стране, која би довела до решавање курдског питања које је отворено више од четири деценије.

Турска је ракетама погодила локације повезане са курдском групом Радничка партија Курдистана (ПКК) у северном Ираку и Сирији после терористичког напада на средиште турске ваздухопловне индустрије код Анкаре, у којем је страдало најмање пет особа, а 22 их је повређено.

Министар унутрашњих послова Али Јерликаја објавио је да су двоје терориста, од којих је једна била жена, елиминисани, као и да су починиоци напада вероватно чланови ПКК.

Драгослав Рашетa из организације “Нови трећи пут”, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је “тајминг” за напад веома прецизно одабран, с обзиром на то да долази до отопљавање односа између владајуће коалиције и курдске мањинске партије у Турској.

“Покушај је да се нормализација односа, што би довело до решавање курдског питања које је отворено више од 40 година, сасече. Сужава се маневарски простор турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да настави са тим”, каже Рашета.

Према његовим речима, тешко да је Турска могла да уочи да се спрема такав терористички напад, посебно бомбаша самоубице.

“Турска обавештајна служба инвестира на северној граници са Сиријом, у Ираку и сукобу у Појасу Газе. Могуће је да је била изненађена”, сматра Рашетa.

Захлађење односа

Напомиње да ПКК и даље представља опасност по турску безбедност, посебно за време великих верских празника и политичких скупова, подсећајући на напад који се догодио пре скоро годину дана, такође у Анкари.

“Последице су, вероватно, да нећемо видети нормализацију односа између курдске мањине и владујуће коалиције, којој ће бити теже да сакупи двотрећинску већину за реформу Устава, што се претпоставља и да је циљ председника Турске да би освојио и трећи мандат. Доћи ће и до захлађење између ирачког Курдистана и Турске”, указује Рашета.

На питање да ли је напад повезан са смрћу турског дисидента Фетулаха Гулена, гост Јутарњег програма не види ту врсту везе.

“Гулен је Ердогану послужио као жртвено јагње да се окрене ка ауторитарном систему и режиму владавине. У последњих десет година, свако ко је имао везе са Гуленом био је елиминисан, у образовним и војним структурама, па и Влади и Скупштини”, указује Рашета.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com