Кумановска битка – крај турске владавине на Балкану

четвртак, 24.10.2024,  23:00 -> 23:00

Извор: РТС

Аутор: Данијела Манић Стојилковић

Крај спомен комплекса Зебрњак у Северној Македонији обележено је 112 година Кумановске битке. Прва српска победа у Првом балканском рату означила је крај турске владавине на Балкану.

Два дана је трајала битка у Кумановском пољу где је српска војска поразила отоманску и допринела ослобађању Балкана од вишевековног ропства. Потомци посећују и обилазе Спомен-обележје на Зебрњаку код Куманова, где почивају посмртни остаци стотине српских ратника страдалих у тој бици.

“Мој предак по оцу, деда Драгутин Матић, познат као Око соколово из села Калетинац испод Суве планине, борио се у бици на овом терену”, каже Горан Јовановић, потомак из Ниша.

“Мој деда Владимир Крстић из Прокупља, заједно са борцима из Расинског округа је био учесник борбе, а одавде су продужили пут албанске Голготе и 1918. године допринели да се наша савремена Србија развија на овај начин и да буде оно што јесте данас”, каже Љубиша Крстић, потомак из Крушевца.

Спомен-костурница рад архитекте Момира Коруновића, саграђена 1937. године, оштећена је током Другог светског рата. Делимично је обновљена 2012. године и сачувана од даљег пропадања.

“Ја се надам да ћемо у следећем периоду санирати и обновити то колико се може. За стогодишњицу смо то оградили, направили чувара у сарадњи Владе Северне Македоније и Србије”, рекао је Драган Недељковић, посланик у Влади Републике Северне Македоније.

“Република Србија на челу са председником Александром Вучићем иницира и подржава све иницијативе које нас воде ка ближој економској и политичкој сарадњи на Балкану. Ми данас искрено и чврсто верујемо у ону племениту идеју која нас је окупила пре 112 година која је садржана у пароли Балкан балканским народима”, навео је Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У Куманову је отворен конзулат Републике Србије, почасни конзул је Владимир Стајић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com