Мали: Српска економија је стабилна и на добром смо путу, морамо да наставимо напред

четвртак, 24.10.2024,  19:48 -> 20:37

Извор: РТС

Порука лидера ММФ-а је да је Србија светао пример у времену изазова и криза с којима се суочава светска економија, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали, који учествује на годишњем заседању Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону.

Прогноза ММФ-а за наредних неколико година веома је суморна, ниске стопе раста и раст јавног дуга који у просеку износи 93 одсто на глобалном нивоу, док Србија има стабилну стопу раста уз очување макроекономске стабилности, рекао је за РТС потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали после низа састанака у Вашингтону.

“Ми долазимо са стабилном стопом раста од 4,3 одсто уз очување макроекономске стабилности и са јавним дугом од свега 46,5 одсто. Одговорном економском политиком може и да се повећавају плате и пензије, да имате јаку и стабилну стопу раста а да се не повећава јавни дуг. И овде смо чули од саговорника из све три рејтинг агенције да смо на добром путу. Очекујем у наредних пар месеци и апгрејт нашег кредитног рејтинга од друге две агенције Модус и Фич”, рекао је Синиша Мали.

Рекао је да то показује да је наша економија стабилна, изгледи су добри и треба само да наставимо да идемо још брже и боље.

Министар финансија је у Вашингтону разговарао и са замеником директора ММФ-а и директорком Светске банке за Европу.

“Када погледате изазове с којима се суочава светска економија, Србија је светао пример, порука је Бо Лија, заменика директора ММФ-а. Ми смо наставили аранжман са ММФ-ом што нам даје кредибилитет за реформе које спроводимо, пре свега у енергетском сектору, како бисмо били отпорнији на даље глобалне изазове који нас очекују”, рекао је Мали.

У наредном трогодишњем периоду, наш буџетски дефицит неће бити већи од три одсто, поручује министар финансија.

“Причао сам овде и о нашем програму 2027, јер ћемо бити домаћини Експа и до тада желимо да побољшамо и инфраструктуру и стандард грађана. Тренутно градимо девет ауто-путева и брзих саобраћајница. Моја порука сутра америчким инвеститорима биће – дођите у Србију, дођите у већем броју, Србија је стабилна”, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com