Разбијен међународни ланац превара у вези са криптовалутама, пронађен нелегални кол-центар у Београду

четвртак, 24.10.2024,  19:51 -> 20:03

Извор: Танјуг

У заједничкој акцији Вишег јавног тужилаштва, Посебног одељења за борбу против високотехнолошког криминала и Службе за борбу против високотехнолошког криминала Управе за технику, са истражним органима Немачке и Кипра, разбијен је међународни ланац Интернет превара путем тзв. кол центара, који позивају на инвестирање у крипто валут, саопштио је МУП.

У саопштењу МУП-а које потписује ресорни минстар Ивица Дачић наводи се да је том приликом у Београду пронађен нелегални кол-центар у којем је затечено више десетина запослених, за које су у току провере да ли су учествовали у преварама.

Према наводима у званичном саопштењу Европола, за сада је идентификовано око 120 жртава које су изгубиле око 12 милиона евра.

МУП истиче да процене немачких истражитеља показују да је много више жртава широм света, а да је превара износила најмање 300 милиона евра.

Као резултат ове истраге, идентификован је већи број осумњичених, укључујући и главног починиоца са Кипра, који је сада ухапшен, додаје се у саопштењу.

”Савезно тужилаштво и полиција Немачке су, након акције, изразили захвалност Служби за борбу против високотехнолошког криминала и подручним полицијским управама Дирекције полиције, као и Посебном одељењу тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала, на учешћу у наведеној акцији јер су приликом претресања пронађени материјални докази за вођење кривичног поступка и даље процесуирање осумњичених лица од стране немачких истражних органа”, истакао је Дачић закључује се у саопштењу.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com