Мали: До краја 2025. Србија ће добити инвестициони рејтинг и од Фича и Мудиса

четвртак, 24.10.2024,  15:48 -> 17:16

Извор: Танјуг

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Вашингтону, после одвојених састанка са представницима све три реномиране рејтинг агенције, да је оптимиста да ће и агенције Мудис и Фич до краја следеће године подићи рејтинг Србије на инвестициони ниво, као што је то већ урадио Стандард анд Пурс.

Синиша Мали је рекао да очекује, после данашњег састанка, да ће једна од преостале две агенције доделити Србији инвестициони рејтинг почетком наредне године, а до краја 2025. и трећа агенција.

“Србија је на добром путу”, поручио је министар Мали.

Мали је тим састанцима започео учешће на Годишњем заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке у Вашингтону, које се одржава од 21. до 26. октобра.

Агенција за оцену кредитног рејтинга “Стандард енд Пурс” је 4. октобра повећала кредитни рејтинг Србије на инвестициони, на нивоу БББ- са стабилним изгледима за његово даље побољшање.

Иначе, Србији су током 2024. године побољшани изгледи за повећање кредитног рејтинга од све три реномиране рејтинг агенције, а сада је и званично ушла у групу земаља са инвестивционим кредитним рејтингом.

Годишњи састанак ММФ и Светске банке почео је у понедељак, 21. октобра и трајаће до суботе, 26. октобра.

Тим ММФ је овог месеца постигао договор са Србијом о четвртој ревизији стенд-бај аранжмана и о захтеву за Инструментом за координацију политика (ПЦИ) у трајању од 36 месеци, од децембра 2024. до децембра 2027. године.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com