Усвојен Просторни план за модернизацију и реконструкцију железничке пруге Београд-Ниш

четвртак, 24.10.2024,  15:25 -> 15:50

Извор: Влада Србије

Влада Србије је усвојила Уредбу којом се утврђује Просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Ниш.

Влада Србије саопштава да су се стекли услови за модернизацију и реконструкцију постојеће железничке пруге на три деонице: Велика Плана – Гиље, Параћин – Сталаћ и Ђунис – Трупале, укупне дужине око 109 километара.

Наводи се да ће усвајањем Уредбе, којом се утврђује Просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора железничке пруге Београд – Ниш, на поменутим деоницама бити омогућени услови за одвијање саобраћаја брзином до 200 километара на час.

Из Владе објашњавају да ће тако подићи квалитет железничке инфраструктуре Е-70 и Е-85 у Коридору 10, односно реконструкцијом и модернизацијом постојеће железничке пруге на деоници Велика Плана-Ниш.

На тој деоници предвиђена је доградња неколико девијација које одступају од постојеће трасе што ће омогућити одвијање саобраћаја брзинама до 160 километара на сат.

“У складу са стратешким опредељењима Србије, у даљим истраживањима и кроз израду одговарајуће документације могуће је формирање коридора железничке пруге Београд-Младеновац-Ниш-граница са Северном Македонијом за брзину до 200 километара на час”, саопштава Влада.

Објашњавају да ће то бити део железничког коридора ”Пута свиле” на територији Србије.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com