Mali: Do kraja 2025. Srbija će dobiti investicioni rejting i od Fiča i Mudisa

Mali je rekao da očekuje, posle današnjeg sastanka u Vašingtonu, da će jedna od preostale dve agencije dodeliti Srbiji investicioni rejting početkom naredne godine, a do kraja 2025. i treća agencija.

sinisa, mali, vasington

“Srbija je na dobrom putu”, poručio je ministar Mali.

“Ove dobre rezultate predstavili smo sagovornicima iz rejting agencija, a prvi naredni izveštaj očekujemo početkom naredne godine od agencije Fitch Ratings. Predstavnicima rejting agencije S&P zahvalili smo što su našoj zemlji dodelili investicioni rejting”, naveo je Mali.

Mali je tim sastancima započeo učešće na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, koje se održava od 21. do 26. oktobra.

“Ovo je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju, dakle godišnja sednica MMF i Svetske banke. Ceo svet je ovde, svi oni koji nešto znače u oblasti finansija su ovde i dobro je da pokažemo i šta je Srbija do sada uradila. I ovo je po prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicijalnim kreditnim rejtingom”, naglasio je Mali.

Mali u Vašingtonu sa zamenikom generalnog direktora MMF Bo Lijem: Srbija svetla tačka

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa zamenikom generalnog sekretara MMF Bo Lijem, koji je rekao da je Srbija svetla tačka u vreme velikih globalnih izazova.

Mali je održao sastanak sa Bo Lijem u okviru učešća na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koji se održava od 21. do 26. oktobra.

Zvaničnik MMF je čestitao Srbiji na dobijanju invsticioniog kreditnog rejtinga, kao i na tome što smo dogovorili novi aranžman – PCI sa MMF.

“Velike reči od zamenika direktora Međunarodnog monetarnog fonda. Ne samo da je pohvalio investicioni kreditni rejting Srbije, nego je jasno rekao da je Srbija svetla tačka u vreme velikih globalnih izazova”, rekao je Mali Tanjugu posle sastanka.

Istakao je da mi više nismo zemlja koja je u razvoju već zemlja koja je po prvi put dobila investicijalni kreditni rating.

“Naravno, mi ni sa time nismo zadovoljni. Imao sam sastanke sa sve tri najveće kreditne rating agencije u svetu. Jedna od njih S&P, već nam je dala investicijalni kreditni rating. Ostaju još dve, dakle, Moody’s i Fitch. Sa svima sam razgovarao. Predstavio sam to i da je Srbija druga najbrža rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine. Da nam je rekordno niska nezaposlenost i, rekordno visoka zaposlenost. Da se otvaraju u Srbiji fabrike, da imamo rekordne strane direktne investicije, čak 12 odsto veće nego prošle godine, koja je sa 4,5 milijardi evra rekordna. Deficit nam je potpuno u kontroli i javni dugu u odnosu na BDP 46,5 odsto, daleko ispod nivoa Maastrihta od 60 odsto, daleko ispod nivoa proseka evrozone koji je 88,1 odsto”, rekao je Mali novinarima u Vašingtonu.

Podsetio je da je predsednica MMF Kristalina Georgijeva rekla ranije da se svet suočava sa globalnom krizom i da su stope rasta sve niže i niže.

“Pri tome udeo javnog duga u BDP-u najvećeg broja država sveta takođe raste. Sve je suprotno u odnosu na ono što se dešava u Srbiji. Srbija raste, imamo dakle stabilne stope rasta, pozitivne stope rasta daleko iznad proseka EU. S druge strane, očuvali smo makroekonomsku stabilnost, a udeo javnog duga u BDP-u je daleko manji od proseka evrozone”, naveo je Mali.

Ministar finansija ističe da nam sve to daje umerenu dozu optimizma da već početkom naredne godine bar od jedne od te preostale dve kreditne rjeting agencije dobijemo investicioni kreditni rating, a do kraja sledeće godine da to bude potvrđeno od sve tri.

Mali se danas sastao i sa delegacijom banke Amerike i naglasio da je to jedna od najvažnijih i najvećih finansijskih institucija na svetu.

“Oni su nama bili i savetnici kada je u pitanju emitovanje ove velike obveznice Telekoma Srbije. Nikada više investitora nije bilo zainteresovano i za ulaganje u naše hartije od vrednosti i za ulaganje u naše fabrike”, naveo je Mali.

Naglasio je da će dobijanje investicionog rejtinga od sve tri agencije biti dodatni podstrek daljeg i bržeg rasta i razvoja naše ekonomije.

“Da otvaramo nove fabrike, da zapošljavamo ljude, da nam rastu plate i penzije. Predstavio sam ovde i projekat Ekspo i program Srbija 2027. Dakle, imamo jasne ciljeve. Nama će prosečna plata sledeće godine biti preko 1.000 evra. To je obećanje koje smo dali 2019. godine, a prosečna zarada će biti 2027. godine 1.400 evra. Konkretna obećanja ispunjavamo, to vide investitori, a nadam se da to vide i građani Srbije i to je jedna slika, drugačije i uspešnije Srbije”, naveo je Mali.

Telekom je prvi u regionu emitovao korporativnu evroobveznicu i prikupio na međunarodnom tržištu kapitala 900 miliona dolara po povoljnim uslovima, a interesovanje je bilo za 5,5 milijardi dolara. Na pitanje da li očekuje da i druge naše kompanije uđu u taj proces dobijanja kreditnog rejtinga, Mali je rekao Tanjugu da je Telekom dobio kao kompanija kreditni rejting i da je to veoma važno.

“I ova emisija koja je bila pre samo nekoliko dana je još jedna potvrda uspeha naše zemlje. Dakle, samo nekoliko nedelja nakon toga što je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, imate Telekom koji izlazi na međunarodno tržište kapitala gde su najstrožiji mogući kriterijumi”, naveo je Mali i dodao da je potražnja za Telekomovim obveznicama bila veća od pet milijardi dolara.

Naveo je da to samo govori koliko je bilo zainteresovanih i koliko je kredibilitet Srbije porastao.

“I to su dobre vesti i za godine koje su pred nama. Dakle, da imate veći izbor kada je finansiranje u pitanju i da imate bolje uslove finansiranja. Samim tim imate više novca da realizujete svoje ciljeve, da zapošljavate ljude, otvarate fabrike, pokrećete neke nove inicijative. Dakle, to je ono što postiče rast i razvoj jedne ekonomije. Mi smo na dobrom putu, to su dve dobre vesti, dakle, investicioni kreditni rejting naše zemlje i ono što je Telekom uradio sa emisijom svoje korporativne obveznice”, rekao je Mali.

Očekuje da naredne godine kroz dalji razvoj tržišta kapitala u Srbiji naše privatne kompanije izađu sa svojim korporativnim obveznicama na Beogradsku berzu i dodao da već postoji spisak tih kompanija.

“Dakle, idemo napred u razvoju finansijskog tržišta, onoga što je neophodno da kroz razne instrumente, razne proizvode, obezbedimo dodatne i drugačije izvore finansiranja za naše kompanije, za našu državu, koje dalje postiču ubrzani rast i razvoj.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P Global Ratings” je 4. oktobra povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou BBB- sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje. Mali je, takođe objavio na instagramu:

“Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje, na najveću zaposlenost u istoriji, na rekordan nivo stranih direktnih investicija, i na to što smo u prvoj polovini godine druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Dobrim rezultatima će dodatno doprineti sprovođenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa Skok u budućnost – Srbija 2027”.

Dodao je da je važna vest i to što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika od decembra 2024. godine, što pokazuje našu dalju posvećenost reformama.

Pontara: Zaslužen investicioni rejting,S Srbija jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas u Vašingtonu da je naša zemlja zasluženo dobila investicioni rejting od agencije S&P, da ta ocena svedoči da je Srbija postigla i održala makroekonomsku stabilnost, kao i da je sada jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi.

Pontara je rekao za Tanjug u Vašingtonu, gde se održava Godišnji skup MMF i Svetske banke, da je dobijanje investicionog rejtinga dobra vest za Srbiju.

“Zasluženo je dobila taj rejting. Makroekonomski ambijent u Srbiji je veoma solidan. A po izgledima za rast, Srbija je sada jedna od zemalja sa najbržim rastom u Evropi. Očekujemo u 2024. rast od 3,8 odsto i verovatno više od četiri odsto u 2025. godini”, rekao je zvaničnik Svetske banke.

Smatra da Srbija može još brže da raste ako sprovede niz strukturnih reformi koje bi mogle da, kako je rekao, otključaju još bržu stopu rasta zemlje.

Sagovornik Tanjuga ističe da Svetska banka ima dobru saradnju sa srpskim vlastima.

“Imamo zdrav portfelj od skoro milijardu dolara”, rekao je Pontara.

Bo Li iz MMF-a: U ovako izazovnim uslovima toliko dobrih vesti za Srbiju je za pohvalu

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali imali sastali su se danas sa zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bo Lijem, koji je pohvalio Srbiju za odlično sprovođenje ekonomskog programa i jake makroekonomske rezultate.

“U ovako izazovnim uslovima toliko dobrih vesti za Srbiju je za svaku pohvalu”, rekao je Bo Li, a saopštio kabinet guvernera.

On je čestitao Srbiji i na “odavno zasluženom prvom kreditnom rejtingu investicionog ranga”, na uspešno završenom poslednjem razmatranju ekonomskog programa, koji je MMF podržao u okviru aktuelnog stendbaj aranžmana, kao i na instrumentu za koordinaciju politika koji je namenjen zemljama poput Srbije, koje sprovode snažnu ekonomsku politiku.

“Zbog toga sam izuzetno srećan što radim sa Srbijom i veoma cenim našu saradnju”, rekao je on.

Li je čestitao guverneru Jorgovanki Tabaković na trećem mandatu i ocenio je da je oprezan pristup u relaksaciji monetarne politike, koji primenjuje Narodna banka Srbije, adekvatan odgovor na aktuelna kretanja.

Guvernerka NBS-a obavestila je najvišeg zvaničnika MMF-a da je Srbija 4. oktobra ostvarila istorijski uspeh i prvi put u svojoj istoriji dobila kreditni rejting investicionog ranga od strane neke rejting agencije.

“To je dostignuće na kojem smo radili duže od decenije”, rekla je ona.

Dodala da je tu odluku agencija S&P donela na osnovu snažnog rasta naše zemlje, adekvatnih i kredibilnih politika, otpornosti koju je pokazala tokom niza poslednjih godina koje odlikuju globalne neizvesnosti i usporavanje najvažnijih trgovinskih partnera i izgradnje “bafera” za buduće potencijalne šokove.

Prema njenim rečima, time je agencija S&P potvrdila ono što godinama unazad vrednuju strani investitori, a na šta ukazuju i međunarodne organizacije, pre svih MMF – da Srbija zaslužuje investicioni rang.

“Povećanje kreditnog rejtinga Srbije još jedna je potvrda da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije zajedničkim naporima i uz viziju i mudre politike i odluke predsednika Aleksandra Vučića prethodnih godina odgovorno vodile ekonomsku politiku zemlje, i da je naš predan rad na ispunjenju ovog strateškog cilja i valorizovan dobijanjem rejtinga investicionog ranga”, zaključila je guvernerka.

U pogledu monetarne i finansijske stabilnosti, ona je istakla da je od maja, kako je i nagovestšteno, inflacija svedena u ciljane okvire, a otada je usmerena ka centralnom cilju od tri odsto, uz očekiovanje da to bude dostignuto u narednoj godini.

“Ambijent u kojem posluju i banke i privreda nastavljamo da održavamo stabilnim, dobro kapitalizovanim i visoko likvidnim. Opterećenje banaka problematičnim kreditima najmanje je do sada (2,7 odsto), a pokazatelji bankarskog sektora višestruko su iznad propisanih minimuma”, naglasila je Tabaković.

Prema njenim rečima, nastavljeni su i rekordni prilivi stranih direktnih investicija, međugodišnje veći za 13 odsto, uz zadržanu projektnu i geografsku diversifikaciju, a devizne rezerve su na rekordnom nivou, uz dodatan rast od 13,5 odsto u toku ove godine.

“Učešće zlata u deviznim rezervama povećali smo na oko 13 odsto, što se pokazalo kao mudra odluka, s obzirom na to da je samo tokom ove godine zlato dobilo na vrednosti gotovo 30 odsto”, navela je ona i naglasila da je dinarska štednja na rekordnom nivou od oko 170 milijardi dinara.

Jorgovanka Tabaković podsetila je da je zbog unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i nepoverenja u fiskalnu i monetarnu politiku avgusta 2012. godine kreditni rejting Srbije smanjen, dok su izgledi stavljeni na negativne.

“Danas smo potpuno drugačija zemlja. Zemlja u kojoj je stabilnost normalnost, koja svakog dana nastoji da napreduje i poboljšava uslove poslovanja privrede i zemlja koja radi za bolji životni standard svojih građana. Danas smo zemlja koja ima kreditni rejting za tri nivoa iznad tog koji smo nasledili, uz sve makroekonomske parametre koji govore u prilog tome”, rekla je guvernerka.

Ističe da sve što je postignuto govori u prilog posvećenosti daljem napretku naše ekonomije i njenih pojedinačnih pokazatelja.

Napomenula je da da svojim megaprojektom Skok u budućnost 2027 Srbija nastoji da ekonomiji pruži dodatni zamajac – kvalitativno i kvantitativno, kao i da bude primer drugim zemljama regiona i centar regionalne saradnje.

“Na bazi svega što smo uradili, u narednoj godini očekujemo da i druge dve rejting agencije – Fič i Mudis, povećaju rejting Srbije, a i MMF je deo tog uspeha”, poručila je Tabaković.

Podsetila i da je, nakon neslavnog prekida aranžmana 2011. godine i ponovnog uspostavljanja kontinuirane saradnje, “MMF najvažnija spoljna karika, najznačajniji deo slagalice u ovom uspehu Srbije i njen pouzdan partner”.

“Činjenica da nastavljamo kroz već dokazano dobar model saradnje za Srbiju – Instrument za koordinaciju politika, koji je dizajniran da podrži snažne ekonomske politike, još jedna je potvrda da smo na pravom putu održivog rasta”, zaključila je guvernerka.

Delegacija Srbije na sastanku Konstituence – čestitke Srbiji za invest. rejtingu

Guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali predstavljali su u Vaingtonu Srbiju na sastanku Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija deo, saopšteno je večeras iz NBS.

Guverner Jorgovanka Tabaković obavestila je članove Konstituence Švajcarske da je Srbija i zvanično dobila investicioni rejting početkom oktobra kao rezultat višegodišnjeg rada na jačanju naše zemlje, na čemu su svi čestitali.

Pored toga, guverner Jorgovanka Tabaković čestitala je na novoj, 191. članici Međunarodnog monetarnog fonda – Kneževini Lihtenštajn.

U pogledu globalnih kretanja, jer su sastanci Konstituence mesto na kojem se najviše razmatraju globalni rizici, guverner Jorgovanka Tabaković govorila je o rastućem protekcionizmu i njegovom uticaju na sve ekonomije velike i male.

Velike svetske ekonomije znatno utiču na male ekonomije, što znači da veliki moraju da uvažavaju i efekte svojih odluka na male ekonomije, umesto vođenja politika po mom ili nikako. Samo zajedno možemo da se borimo i izborimo s brojnim globalnim trendovima koji otežavaju donošenje odluka iz oblasti ekonomske politike i da obezbedimo neophodnu izvesnost u meri u kojoj je to moguće u ovim neizvesnim vremenima, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com