Organska hrana porodice Letić bogata biljkama iz različitih krajeva sveta

Pored uobičajnih kultura kao što su kupus, rotkve, paradajiz i mnoge druge, porodica Letić iz Čeneja na svom imanju uspešno uzgaja i netipične biljke kao što su Matovilac, Azijski miks i Potočarka.

hrana

“Potočarka je biljka iz familije kupusnjače, raste na temperaturi između 15 i 20 stepeni, to je biljka koja je po nutritivnoj vrednosti 100 posto iskorišćena u ljudskom organizmu, ima jako puno, gvožđa, joda, vitamina C”, saopštila je Nada Letić, proizvođač organske hrane.

Nada kaže da je i potražnja za njom veća, a nekad i perevazilazi količinu njihove proizvodnje. Ta zanimljiva biljka naziv je dobila upravo po mestima na kom raste, a to su potoci.

Potočarka je neobična bijka za naše krajeve, ona se može naći na gazdinstvu Letić, bogata je vitaminima i prirodni je antibiotik.

Prvobitno je proizvodnja bila namenjena njihovim potrebama, ali se kasnije proširila i sada je njihov porodični posao. S obzirom na to da u proizvodnji ne koriste pesticide, oni prehranjuju biljke prirodnim đubrivom sa njihovog imanja.

“Sad već ima i na našem tržištu preparata za organsku proizvodnju dozvoljeni su, na listi su Ministarstva poljoprivrede ili prosto samo možemo da pravimo čajeve od drugih biljaka koje u stvari teraju te insekte, praktično organska poljoprivreda se zasniva na preventivi, a ne na lečenju biljaka”, dodala je Nada.

Priprema zemljišta jedna je od ključnih stvari, kada je u pitanju proizvodnja organske hrane. Prilikom obrade zemljišta važno je ne upotrebljavati teške mašine, već ručni alat. Takođe, organskim biljkama je potrebno posvetiti posebnu pažnju, tako da Nada svakodnevno sa porodicom obilazi parcele i sa ljubavlju uzgaja biljke.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com