Venecija objavila nove cene ulaznica za jednodnevne posetioce

Biznis Moj novčanik

Venecija objavila nove cene ulaznica za jednodnevne posetioce

Blic

Vlasti Venecije će od sredine aprila sledeće godine, kada počinje turistička sezona, jednodnevnim posetiocima naplaćivati ulaznice u iznosu od 10 evra po osobi. Ova naknada, koja će se naplaćivati tokom dužeg perioda do kraja jula, ne odnosi se na one koji prenoće u gradu. Gosti hotela svakako plaćaju boravišnu taksu.

Venecija

Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija

Venecija

Venecija je u proleće ove godine postala prvi grad na svetu koji naplaćuje ulaznice za jednodnevne posetioce, u iznosu od pet evra za boravak u gradu od 8.30 do 16 sati. Oko 485.000 turista doprinelo je gradskoj kasi sa 2,4 miliona evra.

Turistima koji unapred rezervišu boravak u Veneciji duži od tri dana naplaćivaće se stara cena od pet evra. Lokalno stanovništvo i deca mlađa od 14 godina ne plaćaju ulaznice. Ove godine je cena ulaznice za jednodnevni poseta udvostručena, ali to ne važi za goste koji prenoće u gradu. Hotelskim gostima se naplaćuje boravišna taksa. Taksa će se naplaćivati putem QR koda koji se kupuje preko interneta. One koje uhvate bez plaćene naknade čeka kazna do 300 evra.

Masovni turizam donosi gradu značajan prihod, ali gužve predstavljaju veliki problem za lokalno stanovništvo. Prihod od naknada grad planira iskoristiti za održavanje puteva, kanala i zgrada.

Sa oko 15 miliona posetilaca godišnje, Venecija je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu. U starom delu grada živi nešto manje od 50.000 stanovnika, a za goste je obezbeđeno preko 50.000 kreveta.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com