Ових дана путевима Расине и Топлице „крстаре“ олдтајмери

петак, 25.10.2024,  11:49 -> 15:31

Извор: РТС

Аутор: Горана Младеновић

Трећи “Међународни туристички олдтајмер рели пријатељства” стартовао је у Крушевцу. Вишедневној вожњи путевима Расине и Топлице претходила је изложба старих возила у власништву тридесетак излагача, у центру града.

Најстарији експонат на изложби четвороточкаша из прошлог века је Опел Олимпија из 1952. године. Најтрактивнији, 24 године млађи, двосед кабриолет брачног пара Петковић из Крушевца, посебно стилизованих за ову прилику. Изненађење за домаћу публику је неочекиван број старих модела крушевачких таблица.

“Мој ауто је Форд Таунус МК1 модел 1974. годиште, 1600 кубика. Лично сам га ја радио од почетка до краја, значи комплетну рестаурацију. То ми је неки хоби којим се бавим. Што се тиче делова има: Немачка, Енглеска. Има све, само треба мало времена да се нађе, и доста новаца, верујте”, наводи Бранко Раденковић, колекционар олдтајмера из Крушевца.

Милош Ашанин, власник олдтајмера из Крушевца каже да је и његов олдтајмер у возном стању. “Тренутно није у могућности да се региструје јер чекамо прекид те привремене забране коју је Влада донела да олдтајмери не могу да се региструју. Сада ће то да ради Агенција за безбедност саобраћаја, тако да се надамо новом закону и да то што пре крене у процедуру јер много олдтајмера чека на регистрацију”, истиче Ашанин.

Захваљујући госту из Копра, познатом колекционару аутомобила старијих од 30 година, рели је задржао међународни карактер.

“Поседујем још пар експоната, имам Фијат 500 Тополино, 49-то годиште, Тријумф Спидфајер 74-то, имам још пар мотора. Да смо ми ту нон стоп на истом месту, онда би ја дошао са приколицом и довезао оног малог 500 Фијата. А овако ту идемо далеко и не може издржат он то”, истиче Виктор Машалин, колекционар из Копра у Словенији.

Организаторка Јелена Николић, из ауто мото клуба “Мерилин Монро” у Ћићевцу каже да је циљ овог свега презентација наших туристичких организација, историјских знаменитости, такође и гастро специјалитета, кухиње, српске. “И на овај начин упознајемо све крајеве у Србији”, додаје.

Из Крушевца, рели наставља пут Бруса и Копаоника. Другог дана дестинације су Луковска и Куршумлијска Бања. Током четвородневне вожње учесници релија посетиће и споменик природе “Ђавољу варош”, Пролом Бању и познате домаћине, произвођаче шљивовице и вина из околине Блаца.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com