Иранска нобеловка Наргес Мохамади осуђена на још шест месеци

петак, 25.10.2024,  11:56 -> 12:15

Извор: Танјуг

Иранске власти изрекле су додатну казну од шест месеци затвора добитници Нобелове награде за мир Наргес Мохамади, саопштила је група која води кампању за њено ослобађање из затвора.

Kоалиција “Слобода за Наргес” саопштила је у четвртак да је Мохамади осуђена 19. октобра на додатних шест месеци затвора под оптужбом за “непоштовање и отпор наређењима”, пренео је АП.

Група је затражила безусловно пуштање Мохамади на слободу, наводећи да се њено здравствено стање драстично погоршало током дугог боравка у затвору и да пати од срчаних болести.

Kако се наводи у саопштењу, оптужба је подигнута након што је Мохамади 6. августа организовала протест против погубљења још једног политичког затвореника у женском делу затвора Евин у Техерану.

Мохамади је 19. жена која је добила Нобелову награду за мир и друга Иранка после активисткиње за људска права Ширин Ебади која је признање добила 2003. године.

Наргес Мохамади (52) наставила је своје активности упркос бројним хапшењима и годинама које је провела иза решетака, а добила је Нобелову награду за мир 2023. године.

Налази се у затвору Евин у којем су смештени политички затвореници, а вец́ је служила казну од 30 месеци, којој је у јануару додато још 15 месеци.

Иранска влада није потврдила њену додатну казну.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com