Mali i Tabaković na plenarnoj sednici guvernera MMF i SB u Vašingtonu

mmf,, logo

Srbiju na centralnom skupu godišnjeg zasedanja MMF i SB, koji se održava u Vašingtonu od 21. do 26. oktobra, predstavljaju ministar Mali koji je guverner Srbije u SB i Tabakovićeva koja je guverner naše zemlje u MMF.

Na plenarnoj sednici obratiće se predsedavajući godišnjih sastanaka Ahmed Munavar koji je guverner Monetarne uprave Maldiva, predsednik Grupacije Svetske banke Adžaja Banga i generalna direktorka MMF Kristalina Georgieva.

Mali će se kasnije obratiti i na investitorskom sastanku u organizaciji Banke Amerike, gde će predstaviti potencijale Srbije za ulaganja.

Reč je američkoj korporaciji koja upravlja investicijama u vrednosti od 12 triliona dolara.

Delegacija Srbije na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i SB

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je guverner Jorgovanka Tabaković, kao guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) predstavljala zemlju na Plenarnom zasedanju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Grupacije Svetske banke (SB) u Vašingtonu.

Kako se navodi na tom zajedničkom sastanku predstavnika zemalja članica sa generalnim direktorom MMF i predsednikom Grupacije SB razmatrani su aktuelni globalni izazovi i adekvatni načini i mere ekonomske politike za suočavanje sa njima.

Dodaje se da je ponovljena urgentnost u rešavanju problema niskog privrednog rasta u kombinaciji sa izuzetno visokim nivoom duga.

Među najznačajnijim zadacima, kako se ističe navedeni su obezbeđenje “mekog prizemljenja”, borba sa geoekonomskim izazovima, fiskalna konsolidacija i sprovođenje neophodnih strukturnih reformi.

Centralna banka Srbije navodi da je u cilju povećanja srednjoročnih izgleda privrednog rasta, koji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija, potrebno sprovođenje sveobuhvatnih reformi kojima se podstiču inovacije, unapređuje konkurencija i alokacija resursa.

Dodaje i da bi se izgradila otpornija ekonomija, neophodno da države rade na smanjenju nivoa duga i obnovi fiskalnih rezervi za eventualne buduće šokove.

NBS u saopštenju naglašava da su neophodne i strukturne transformacije koje su u toku, a odnose se na klimatske promene, geoekonomsku fragmentaciju, digitalizaciju i veštačku inteligenciju, kao i na demografske promene.

“Svi ovi izazovi koji su zajednički, zahtevaju i koordinisane aktivnosti i snažnu multilateralnu saradnju kako bi se obezbedila stabilnost i održivi ekonomski rast. Dve institucije koje su sinonim za multilateralnu saradnju će nastaviti da podržavaju zemlje članice u prevazilaženju kako aktuelnih, tako i budućih izazova, kroz savetodavnu ulogu, finansijsku podršku i razvoj kapaciteta”, piše u saopštenju.

Ove godine Godišnju skupštinu, kako se ističe obeležili su i 80 godina rada Bretonvudskih institucija, prijem nove 191. članice MMF – Kneževine Lihtenštajn, koja je iskazala interesovanje da bude deseta članica Konstituence Švajcarske kojoj pripada i Srbija, kao i usvajanje reformi kreditnih instrumenata MMF-a i istorijsko uspostavljanje 25. izvršnog direktora u Odboru izvršnih direktora u cilju adekvatnijeg predstavljanja zemalja podsaharske Afrike.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com