Dušan se vratio iz Austrije pa zasukao rukave: Sa zetom pokrenuo unosan biznis, evo šta su uradili sa svojih 8 hektara zemlje

Biznis Vesti

Dušan se vratio iz Austrije pa zasukao rukave: Sa zetom pokrenuo unosan biznis

Blic

Mada je 20 godina živeo u Austriji i uslužno za Austrijance podigao 26 plantaža leske, Paraćincu Dušanu Banjancu, povratniku iz inostranstva, ideju da u rodnom kraju zasadi lesku dao je – zet.

Lešnik gnezda

Foto: Ustupljena fotografija / RAS Srbija

Lešnik gnezda

Boban Dejanović, po zanimanju pravnik zaposlen u paraćinskoj Opštinskoj upravi, oženjen je Dušanovom sestrom bliznakinjom, a u plantaži lešnika video je šansu da poveća kućni budžet. Rečeno – učinjeno. Njih dvojica su zajedno kupili osam hektara zemlje u selu Mirilovac, a dve godine kasnije, to je plantaža sa oko 4.000 sadnica leske koja je već dala početni rod.

U Paraćinu nema veće plantaže koja rađa lešnik, a među najvećim je u Pomoravlju. Pritom, dvojica ortaka upustila su se u svojevrsni rizik. Da ne bi predugo čekali na rod, zasadili su četvorogodišnje sadnice umesto mlađih. Opsežne pripreme zemljišta za sadnju trajale su skoro godinu dana. Zemlja je bila četvrte klase.

– To smo popravili veštačkim đubrivom. Dovezli smo 50 tona otpada iz jedne šećerane i razbacali po parceli, pa onda poorali. Nakon nekoliko meseci kontrola uzoraka zemlje u laboratoriji pokazala je da smo uspeli da ostvarimo PH neutralnu vrednost. Od četvrte klase zemljišta dobili smo drugu. U međuvremenu, iskopali smo bunar da obezbedimo vodu i plantažu ogradili, da bi tek nakon toga usledila sadnja – priča Banjanac.

Za samo dva dana, u decembru 2022. zasadili su svih 4.000 sadnica. Prvi simbolični rod stigao je devet meseci kasnije, a ove godine prinos je bio 1,5 tona lešnika u ljuspi. To je tek početak – ističu dvojica ortaka.

Prve ozbiljnije količine očekuju 2026. Posle će plantaža donositi solidan godišnji prihod.

– Svako stablo rodi osam do 12 kilograma lešnika u ljuspi. To je četiri do pet kilograma jezgra, tako da od ove plantaže ostajaće minimum 25 evra po stablu. To i jeste glavni motiv da se uzgaja lešnik, pogotovu što žbunasta forma leske rađa 70 godina. Plantaža kao naša berićetna je za tri generacije, pa kako obojica imamo ćerke, i njihove porodice imaće lep godišnji prihod – pričaju proizvođači.

A kad nema šta da se oko leske radi, plantaža u prelepoj prirodi postaje mesto za druženje i roštilj.

Berba lešnika počinje u drugoj polovini avgusta. Traje tri do četiri nedelje. U plantažu još uvek samo ulažu, a ukupna cifra je blizu 150.000 evra. To će se, međutim, vratiti sa svega dve berbe u punom rodu. Jer, prema njihovoj računici, od osam hektara pod lešnikom godišnje će ostajati oko 100.000 evra. Ne zovu lešnik džabe “zlatnim grumenom”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com