Tabakovićeva na sastanku Međunarodnog monetarnog i… …

VAŠINGTON – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, predstavljala je Srbiju i na današnjem sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee – IMFC).

Sastanak ovog savetodavnog tela MMF održan je u Vašingtonu, u okviru aktuelne Godišnje skupštine Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

Na sastanku se diskutovalo o aktuelnim globalnim ekonomskim kretanjima i izgledima, s posebnim osvrtom na kombinaciju dveju loših tendencija s kojima se suočava svetska ekonomija – nizak privredni rast i rastući nivo duga.

Kako se navodi u saopštenju NBS, izazovi za svetsku ekonomiju su četiri aktuelne strukturne transformacije –  klimatske promene i zelena tranzicija, geoekonomska fragmentacija, digitalizacija i veštačka inteligencija i demografske promene.

Uz uvažavanje takvih uslova, analizirane su politike koje će obezbediti meko prizemljenje i izbegavanje zamke nizak privredni rast / visok nivo duga; mogućnosti podrške zemljama s niskim nivoom dohotka u rešavanju pitanja ranjivosti duga, izazova vezanih za likvidnost, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava za razvoj; opcije na koji način Međunarodni monetarni fond može da pomogne zemljama članicama u suočavanju sa ovim izazovima.

U delu politika i odgovora za naredni period istaknuti su nastavak monetarnog popuštanja u razvijenim zemljama, uz zadržavanje opreznog pristupa u zemljama u razvoju;

• prudentna fiskalna politika, uz kreiranje ili očuvanje fiskalnog prostora za eventualne buduće šokove;

• sprovođenje sveobuhvatnih strukturnih reformi;

• smanjenje trgovinskih barijera.

I ovoga puta je naglašen rastući značaj međunarodne saradnje u rešavanju izazova u vezi s klimatskim promenama, jer je to rizik koji ne zna za granice.

”Globalni uslovi u prethodnih gotovo pola decenije pojačano su potencirali izbor između stabilnosti cena, privrednog rasta i finansijske stabilnosti. U Srbiji smo inflaciju vratili u ciljane okvire, očuvali smo finansijsku stabilnost zemlje, kao i privredni rast, koji se vraća na visoke pretpandemijske stope! I to je u ovim neizvesnim vremenima i uslovima izražene geoekonomske fragmentacije ključ za trajanje. Mi ne možemo da utičemo na velike države po pitanju polarizacije, ali možemo da podržimo naše razvojne šanse”, poručuje guverner Jorgovanka Tabaković.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet bavi se ocenom međunarodnih ekonomskih tokova, kretanjima na finansijskim tržištima i daje preporuke Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa upravljanjem i nadzorom nad međunarodnim monetarnim i finansijskim sistemom, kao i rizicima po taj sistem, prenosi Tanjug.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com