IT programeri zarađuju i dve prosečne plate u Srbiji: Evo računice kolika će njima biti penzija

Biznis Moj novčanik

IT programeri zarađuju i dve prosečne plate u Srbiji: Evo računice kolika će njima biti penzija

Anica Jelovac

Stigli su obračuni za avgustovske plate, a kako navodi RZS, prosečna neto zarada bila je 96.649 dinara. Programeri, opet imaju više u novčaniku od proseka, a tokom poslednjih meseci ta cifra kretala se od 190.000 dinara pa na gore. Kolika im onda sleduje penzija?

racunari-kancelarija-posao-radnik-3-872x581

Foto: Ringier

racunari-kancelarija-posao-radnik-3-872×581

Jednostavna računica pokazuje da ukoliko ste tokom celog radnog veka primali platu u proseku 190.000 dinara, kada se penzionišete na račun ćete dobijati 107.670 dinara.

Praktično, to važi i za druge građane ne samo IT programere, odnosno, neophodno je da ste tokom 40 godina radnog staža svakog meseca dobijali platu u visini bar dve prosečne zarade u Srbiji za taj iznos penzije.

Dodatno, ukoliko računamo novo najavljeno povećanje penzija od kraja godine, ta cifra će biti i veća.

Podsetimo, naredno povećanje penzija moguće je i pre januara naredne godine. Prema računici “Blic Biznisa”, ukoliko ste 40 godina radnog staža imali platu oko 50.000 dinara ( otprilike isto koliki je i ovogodišnji minimalac od 47.000 dinara).

Ovo je formula za računanje penzija

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Ključni faktori za visinu penzije: visina primanja i broj godina radnog staža.

a bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com