Убиство полицајца у Босанској Крупи – Тужилаштво у БиХ испитује повезаност нападача са вехабијама

субота, 26.10.2024,  19:45 -> 00:11

Извор: РТС

Аутор: Лазар Јановић

У Босанској Kрупи и Бихаћу касно синоћ ухапшено је осам мушкараца који се доводе у везу са терористичким нападом на полицијску станицу када је један полицајац убијен, а други рањен. Полиција проверава повезаност нападача са радикалним исламским организацијама. Убијени полицајац сахрањен је данас, а у Унско-санском кантону је Дан жалости.

Други дан након терористичког напада у полицијској станици у Босанској Kрупи – хапшења, претреси и проверавање контаката малолетног нападача. Ухапшено је осам особа које се доводе у везу са нападом. Полиција у БиХ контактирала је са ЕУРОПОЛ-ом како би се добиле информације са друштвених мрежа које је нападач користио. Такође се проверава повезаност нападача са радикалним исламским организацијама.

У јучерашњем терористичком нападу на полицијску станицу у Босанској Крупи у БиХ полицајац Озрен Маран је убијен, а други полицајац Авдо Хасановић рањен. 

Убијени полицајац сахрањен је данас, а у Унско-санском кантону је Дан жалости.

“Радикални исламисти у БиХ не мирују”

Према саопштењу МУП-а Унско-санског кантона у Босанској Kрупи ухапшено је седам особа, а у Бихаћу једно лице.

“Kод њих је пронађена одређена количина наоружања, одузети су компјутери, телефони, лаптопови, новац, УСБ меморије, и већи број папира исписаних на арапском језику”, стоји у саопштењу МУП-а.

Тужилаштво у БиХ није ни демантовало, ни потврдило наводе да је напад верски мотивисан и да има везе са вехабијским покретом. Стручњаци кажу да напад на полицајце још једном показује да радикални исламисти у БиХ не мирују.

Халитовић: Да се истрага што пре заврши

Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци каже да „на простору БиХ постоје радикалне групе, оне се углавном ‘мотају’ око вехабијских и селефиских заједница, око параџемата које мало, мало изађу на светло дана и направе одређени инцидент”.

“Kада о томе причамо сви из БиХ, посебно из федерације то негирају, а кад се деси овакав инцидент сви заједно имамо проблем“, додаје Жупљанин.

Армин Халитовић, градоначелник Босанске Kрупе позвао је грађане да остану мирни и прате медије који истинито и објективно извештавају. “Да се суздрже коментара који нису проверени, нарочито коментара на друштвеним мрежама где имамо потпуно лудило у последње време, све са циљем да се истрага што пре заврши“, замолио је градоначелник Босанске Крупе.

Припаднике вехабијског покрета пажљиво прати и српска полиција, нарочито после терористичког напада на Израелску амбасаду у јуну у Београду кад је теже рањен припадник Жандармерије и каснијег убиства припадника тог покрета Сенада Рамовића код Новог Пазара. Министар унутрашњих послова је тада рекао да прате око 100 припадника вехабијског покрета, за које се процењује да би могли бити опасни. 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com