ЦИК: Владајући Грузијски сан води са 53 одсто гласова, победу прогласила и опозиција

субота, 26.10.2024,  19:25 -> 22:37

Извор: РТС, Ројтерс, Танјуг

Владајућа грузијска партија Грузијски сан освојила је 53 одсто гласова на парламентарним изборима, на основу пребројаних гласачких листића са око 70 одсто бирачких места, саопштила је Централна изборна комисија.

Централна изборна комисија прогласила је парламентарне изборе важећим, с излазношћу од 58,94 одсто и објавила прелиминарне резултате гласања. Странка на власти предњачи.

Тако, према резултатима обраде, 70,9 одсто бирачких листића владајући Грузијски сан – води са 52,9 одсто гласова, Коалиција промена 11,2, Јединство – национални покрет 9,8, Јака Грузија 9 одсто, док Гакарија – За Грузију има 8,2 процента.

Тако су само четири опозиционе странке превазишле баријеру од пет одсто и ушле у парламент Грузије.

Опозиција је такође прогласила победу, тврдећи да је на путу да освоји већину.

Лидер странке Грузијски сан Мамука Мдинараже, рекао је да је та партија освојила парламентарну већину, добивши око 90 мандата.

Међутим, према прелиминарним резултатима Грузијски сан неће моћи да добије уставну већину у новом парламенту, јер је освојио 88 мандата, а за уставну већину је потребно најмање 113 посланика.

Штавише, 88 посланика за Грузијски сан неће бити довољно чак ни за опозив председнице Саломе Зурабишвили. За то су потребне две трећине мандата, односно 100 места, преносе Вести Грузија

Орбан честитао победу Грузијском сну

Мађарски премијер Виктор Орбан честитао је грузијским властима победу на изборима, не чекајући званичне резултате – упркос контрадикторним резултатима излазних анкета.

“Честитам премијеру Ираклију Кобахидзеу и партији Грузијски сан на сигурној победи на актуелним парламентарним изборима. Народ Грузије зна шта ће бити боље за њихову земљу и побринуо се да се њихов глас данас чује”, написао је Орбан на Икс-у.

Како преноси грузијски сервис Радио Либерти, Орбан би могао доћи у Грузију наредних дана.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com