Италијанско Министарство одбране одало почаст фашистичким војницима погинулим у Египту 1942. године

субота, 26.10.2024,  19:40 -> 20:08

Извор: Танјуг

Италијански војници су “жртвовали своје животе за нашу слободу”, саопштило је Министарство одбране Италије пошто је одало почаст фашистичким војницима који су погинули у бици код Ел Аламејна у Египту 1942. године. Опозиција левог центра, као и Покрет Пет звездица, критиковали потез Министарства.

Министарство одбране Италије је у саопштењу навело да су италијански војници “жртвовали своје животе за нашу слободу”.

Опозиција левог центра, међутим, критиковала је поруку министарства, а Покрет пет звездица је истакао да је “неприкладно” рећи да су се италијанске трупе бориле за слободу.

“Италијански дечаци у Ел Аламејну нису пали за нашу слободу, како је двосмислено тврдило Министарство одбране, већ их је фашистичка влада послала да умру”, рекао је Ђанфранко Паљаруло, председник националног партизанског удружења АНПИ.

Хиљаде погинулих

Друга битка у Ел Аламејну одиграла се у Египту у октобру 1942. и окончана је савезничком победом, подсећа АП.

То је означило пораз Осовине, предвођене Немачком, значајно оштетивши нацистичке напоре у Северној Африци.

Хиљаде Италијана било је међу погинулима или заробљенима у бици, док су се борили за фашистичку владу вође Бенита Мусолинија.

Покушај Мелонијеве да удаљи странку од прошлости

Актуелна италијанска премијерка Ђорђа Мелони предводи крајње десничарску партију “Браћа Италије”, која вуче корене из неофашистичког покрета, који се појавио након Другог светског рата.

Мелонијева је покушала да удаљи своју странку од неофашистичке прошлости и отворено је осудила све тоталитарне режиме, укључујући и фашизам.

Упркос томе, опозиција редовно критикује премијерку и неке њене савезнике због тога што наводно одбијају да се чврсто изјасне као антифашисти.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com