Predstavljena nova Xiaomi 14 T serija telefona: Flegšip za one koji paze na budžet, pokazan i Flip model

IT

Predstavljeni Xiaomi 14 T i Xiaomi 14 T Pro

Ana Lađarević

Tačno godinu dana nakon premijere 13 T modela, Xiaomi je predstavio naslednike ove serije Xiaomi 14T i Xiaomi 14T Pro. Glavni novitet su brojne AI funkcije. Ujedno, kineska kompanija je predstavila novi savitljivi telefon, svoj prvi koji se preklapa poput školjke.

Xiaomi 14 T serija

Foto: Milan Ilić / Ringier

Xiaomi 14 T serija

Dok prva stvar koja pada na pamet kada se pomene flegšip Xiaomi telefoni jeste Lajka fotografija, to nije jedino što upada u oči kod 14T Pro modela. Novi telefon ima prepoznatljivu zakrivljenu staklenu zadnju stranu a Xiaomi se odlučio da sve bude u metalik bojama i da seslaže sa metalnim okvirom. Telefon ima IP68 sertifikat, kao i prethodni model. Ali, da krenemo redom.

Xiaomi 14 T Pro

Xiaomi 14 T serija

Foto: Milan Ilić / Ringier

Xiaomi 14 T serija

Ekran na ovom telefonu je 6.67-inčni CrystalRes AMOLED i izgleda isto kao što je to bilo na prošlogodipnjem modelu, Tu je 1220p, stopa osvežavanja od 144Hz, 12-bitna dubina boje uz Dolby Vision. Ali, sada Xiaomi 14 T Pro ima veće maksimalno osvetljenje koja ide do 4,000 nita.

Čipset je sada Dimensity 9300+, naspram 9200+, što donosi brži procesor sa novijim jezgrama i jaču grafiku sa više 3D karakteristika.

Xiaomi

Foto: Ringier

Xiaomi

Na poleđini telefona zaista dominira kamera. A kako i ne bi kada je rađena u saradnji sa čuvenom Lajkom. Kamera je trostruka iako su postavljena vrlo upečatljiva četiri sočiva u gornjem levom ekranu telefona. Tu je nepromenjeni 50MP glavni senzor ali je novitet 50MP 2.6x telefoto (duži zum) i 12MP ultraširoka kamera. Prednja kamera sada ima 32MP, naspram prethodnih 20MP. Detaljno gledano, Xiaomi 14T Pro ima trostruki sistem kamera sa pet različitih fokalnih dužina – od 15mm do 120mm. One su tu da obezbede dodatnu fleksibilnost za pokrivanje različitih uslova snimanja. Glavna kamera ima veliku ƒ/1.6 blendu i najnovije Lajka Summilux optičko sočivo, upareno sa Light Fusion 900 senzorom za slike.

Baterija je ostala nepromenjenja i ima kapacitet od 5,000mAh sa podrškom za brzo punjenje do 120W. Međutim, ovoga puta telefon takođe podržava bežično punjenje – do 50W. Pored toga, 120W HyperCharge omogućava potpuno punjenje za samo 19 minuta.

Xiaomi

Foto: Ringier

Xiaomi

Još jedan novitet je to što Xiaomi 14T Pro dolazi sa najnovijom verzijom Androida i HyperOS-a, a dostupni su i Google Gemini i razne AI funkcije.

Kada je u pitanju veštačka inteligencija i na Xiaomi dolazi opcija Circel to Search, odnoson “krug za pretragu” pa se može odmah pretraživati bez potrebe za prelaskom na druge aplikacije. Pored toga, Xiaomi 14T dolazi sa Google Gemini aplikacijom. Tu je i AI prevodilac, AI Notes, AI Recorder koji prepoznaje ono što sagovornik priča i može da beleži u realnom vremenu, AI Image Editing…

Xiaomi 14 T

Xiaomi

Foto: Ringier

Xiaomi

Xiaomi 14 T je osnovna varijanta ove nove serije Xiaomi telefona. On međutim deli dosta sa svojim “jačim” brataom”. Oba telefona imaju isti displej s tim što je kod Xiaomi 14 T izostalo taktivljenje na poleđini pa on izgleda malo “kockastije”. Osim toga, teško je uočiti neke epohalne razlike kada je dizajn u pitanju.

Xiaomi 14 T

Foto: Milan Ilić / Ringier

Xiaomi 14 T

Na poleđini Xiaomi 14T je na identičan način postavljena kamera. Ovaj telefon ima Sony’s IMX906 senzor koji je uparen sa tri sočiva koji takođe imaju četiri fokalne dužine ali u rasponu od 15mm do 100mm. Glavna kamera ima 50 MP, sa širokom 1.7 blendom i istim optičkim sočivom kao Pro model. Tu je još jedno sočivo od 50 MP i 12 MP ultra-široka kamera sa ekvivalentnom žižnom daljinom od 15 mm. Razlika se vidi kod video zapisa jer Pro model može da beleži 8K video.

Xiaomi 14T je opremljen baterijom od 5000mAh i 67W HyperCharge za brzo žično punjenje. Čipset na ovom modelu je nešto slaviji od Pro verzije iako je u pitanju i te kako brz MediaTek Dimensity 8300-Ultra procesor koji nudi 20 odsto poboljšanje u CPU i 60 odsto unapređenje u GPU performansama čineći multitasking lakšim, dok produžava trajanje baterije

Xiaomi 14 T

Foto: Milan Ilić / Ringier

Xiaomi 14 T

Inače, oba Xiaomi 14T telefona dolaze sa 100GB Google One cloud besplatnog skladišnog prostora u periodu od šest meseci i tri meseca YouTube Premium usluge bez reklama na aplikacijama YouTube i YouTube Music. Takođe, uz Spotify Premium strimovanje muzike bez reklama dostupno je četiri meseca, bez dodatnih troškova.

Xiaomi 14T Pro je dostupan u tri boje: Titan Gray, Titan Blue i Titan Black, dok se Xiaomi 14T može naći u bojama Titan Gray, Titan Blue, Titan Black.

Cena i dostupnost

Xiaomi 14 T

Foto: Milan Ilić / Ringier

Xiaomi 14 T

Oba modela dostupna su u Titan Gray, Titan Blue i Titan Black boji. Xiaomi 14T Pro dolazi u jednoj varijanti skladišnog prostora po ceni od 105.000 dinara (na početku proadje košta 85.000) dok Xiaomi 14T košta 77.000, odnosno 60.000 do 6. oktobra.

Xiaomi Mix Flip

Xiaomi

Foto: Ringier

Xiaomi

Na premijeri novih uređaja Xiaomi je pokzaoa i Xiaomi MIX Flip. Ovaj savitljivi telefon radi na Xiaomi HyperOS, takođe ima Lajka kamere i njihov je telefon koji se preklapa poput školjke.

Xiaomi

Foto: Ringier

Xiaomi

Ima 4-inčni OLED poklopni ekran, 6.86-inčni OLED glavni ekran, dve kamere od 50 MP (glavnu i ultraširoku) i Snapdragon 8 Gen 3 čip. Uređaj je opremljen prilično veliko baterijom od 4,780 mAh sa brzim punjenjem od 67W.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com