U Srbiji raste poslovanje franšiznih brendova

Tekst objavljen: 27.10.2024 18:00        

U Srbiji trenutno posluje preko 250 franšiznih brendova koji zapošljavaju više od 30.000 radnika i imaju preko 4.500 prodajnih mesta

U Srbiji raste poslovanje franšiznih brendova

Interes srpskih kompanija raste iz godine u godinu, što dokazuje povećan broj srpskih franšiznih brendova, koja zauzimaju oko 35% tržišta, dok je ostali deo od 65% opredeljen za inostrane brendove, iz zemalja regiona, EU, SAD i Azije.

Privredna komora Srbije (PKS) i Srpska franšizna asocijacija (SFA) unaprediće zajedničke aktivnosti i saradnju usmerene na podršku i sertifikaciji franšize kao naprednog modela poslovanja.

– PKS ideju franšiznog poslovanja od početka doživljava kao jedan od načina da se unapredi preduzetništvo prepoznajući značaj franšiznog poslovanja pre svega u SAD a zatim i u Evropskoj uniji – rekao je Vesović.

Cilj da proširi koncept franšiznog poslovanja

Najavio je promociju uspešnih primera ovog tipa poslovanja u narednom periodu jer, kako kaže, za mnoge preduzetnike to može da bude sigurniji put oslobođen rizika. Franšizno poslovanje i primena stranih praksi kod nas podizaće nivo usluge prema potrošačima, ali i uopšte u poslovnom svetu, ističe Vesović.

Franšiza je prepoznatljiv oblik poslovanja, a Srpska franšizna asocijacija radiće da dodatnoj sertifikaciji ovog modela poslovanja, promociji i formiranju pravne regulative, istakla je Petković.

– Naš cilj je da proširimo koncept franšiznog poslovanja, da stvorimo preduslove za kreiranje nacionalne strategije i zakonskog okvira – rekla je Marica Vidanović, rukovodilac Centra za franšizing u PKS i najavila organizaciju regionalne konferencije u Nišu koja će biti posvećena edukaciji mladih o ovom vidu poslovanja.

Cilj osnivanja asocijacije je da se podigne vidiljivost i omogući dodatno informisanje o franšiznom poslovanju, ukazao je Nemanja Nikodijević, član UO SFA, nosilac master licence DEPIL CONCEPT.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju održana je i prva sednica Skupštine SFA koja je okupila nacionalne i međunarodne franšizne koncepte koji posluju u Srbiji.

Franšize najviše u uslužnim delatnostima u Srbiji

U Srbiji je najviše franšiznih brendova zastupljeno u uslužnom sektoru (restorani brze hrane, klasični restorani, promet nekretnina, hotelijerstvo, turizam itd), kao i sektor trgovine – gde dominiraju franšizni sistemi iz oblasti konfekcije, prodaja robe široke potrošnje, i prodaja kozmetike i nakita. Veliki „boom“ je primećen u sektoru edukacije dece, u pogledu mentalne aritmetike, sistema korišćenja dečije logike i razvoj IT spospobnosti.

PKS je u proteklim godinama uvažavala značaj razvoja franšizinga i prepoznala važnu ulogu koji ovaj vid poslovanja može imati za razvoj preduzetništva. U skladu sa tim realizovala je širok spektar edukativnih i promotivnih aktivnosti, i prepoznata je kao centralno mesto za razvoj franšizne teme, i na regionalnom i na evropskom nivou.

Ono što karakteriše franšizno poslovanje jeste korišćenje profitno proverenog poslovnog modela drugog poslovnog subjekta. To je metod distribucije gde vlasnik proizvoda ili usluge (davalac franšize) daje mogućnost i prodaje pravo primaocu franšize da nastupa na tržištu pod njegovim prepoznatljivim imenom/brendom i da distribuira njegove proizvode ili usluge: koristi njegovo ime i znak, know-how, metod i sistem poslovanja, prednosti kroz iskustvo na tržištu, dobija obuku i putokaze profitabilnosti.

Praksa je pokazala da je za ulazak u preduzetništvo, kupovina franšize sigurniji način započinjanja sopstvenog posla, jer ulazak u preduzetništvo putem franšize nudi prenos već oprobanog, profitno dokazanog sistema poslovanja, znanje, iskustvo i veštine. Franšizno poslovanje ima značajnu ulogu u svakoj zemlji, jer olakšava razvoj preduzetništva, ubrzava ga i čini ga sigurnijim.

Potvrda tome jeste da ovaj vid poslovanja u svetu generiše oko 5,8 odsto globalnog BDP-a, kao i da na evropskom nivou je utvrđeno postojanje preko 40.000 franšiza. Statistika procenjuje da se svakih osam minuta negde u svetu se otvori nova franšiza. Čak 50 procenata tržišne privrede u SAD se zasniva na franšiznom poslovanju, i to u preko 160 sektora industrije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com