Raste udeo ruskog LNG uprkos pritiscima EU …

Evropska unija povećava pritisak sankcijama na Rusiju uvođenjem restriktivnih mera protiv njenog izvoza tečnog prirodnog gasa i nafte, tvrdi Politiko, pozivajući se na izvore iz EU, prenosi Interfax.

“Moramo da prihvatimo činjenicu da režim sankcija ne funkcioniše kako bi trebalo. Postoje problemi sa LNG, sa naftom, sa specifičnom robom”, rekao je za publikaciju neimenovani diplomata iz jedne zemlje EU.

U prvi devet meseci udeo ruskog LNG bio je 20 odsto uvoza, u poređenju sa 14 procenata u istom periodu prošle godine, usred značajno nižeg uvoza u EU, kaže se u novom izveštaju EU Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER), prenosi Oilprice.

Dok je ruski LNG udeo u ukupnom uvozu LNG u EU rastao, ukupan uvoz LNG je opadao. Samo u trecem kvartalu 2024. uvoz LNG -a u EU je opao za 23 odsto u poređenju sa godinom ranije, navodi ACER.

„Kako se povećala potražnja iz drugih regiona uvoznika LNG-a, inače uravnoteženo evropsko tržište gasa videlo je da kupci iz EU izbegavaju da se takmiče za skuplje pošiljke”, navodi se u izveštaju, rpenosi Nacionalni naftni komitet Srbije.

U narednim nedeljama, isporuke LNG-a u Evropu će se povećati sa početkom sezone najveće potrošnje gasa. Uprkos manjem uvozu LNG-a do sada, rastući udeo ruskog LNG-a u snabdevanju EU predstavlja zabrinutost za nekoliko država članica EU koje traže načine da obuzdaju oslanjanje Evrope na ruski LNG. Belgija traži zabranu uvoza ruskog LNG-a u Evropsku uniju jer trenutni režim sankcija ne može da zaustavi rast uvoza na uvoznim terminalima EU, rekla je belgijska ministarka energetike Tinne Van der Straeten prošlog meseca za Fajnenšel Tajms.

Belgija je – uz Holandiju, Španiju i Francusku bila je jedan od najvecih uvoznika ruskog LNG –a poslednjih meseci, posebno nakon ruske napada na Ukrajinu i isključenja mnogih kupaca gasa iz EU od ruskog gasa iz gasovoda.

Skladišta prirodnog gasa u EU su već popunjena 95 odsto, pokazuju podaci Gas Infrastructure Evrope, nakon što je blok u avgustu postigao svoj cilj da ima 90 procenata punih skladišta mnogo pre samog obavezujućceg roka, 1. novembra, prenosi Nacionalni anfnti kometet Srbije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com