NOVI SAD –
Prinosi meda ove godine značajno su manji u odnosu na prethodne godine. Razlog tome su klimatske promene, temperature i suše. Ipak, ohrabrujuće je da meda još uvek ima dovoljno za domaće i viškova za strano tržište, kao i da poskupljenja neće biti.
Pčelarima smetaju i obilne kiše i velike suše. Usled visokih temperatura nektar na cvetu brzo ispari i malo ostaje za pčelu, a ako nema dovoljno vlage u zemjištu ni sokovi ne mogu da idu kroz biljku, objašnjava Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i dodaje da kada je hladno vreme pčele ne izlaze na cvet. Anđelković kaže da su prinosi ove godine manji od 40 do 60 posto u zavisnosti od toga da li je pčelar seleći ili stacioniran.
Pitanje koje kupci najčešće postavljaju je koji med je pravi. Anđelković kaže da laici ne mogu proceniti ispravnost meda i da se sve svodi na to da kupac ima svog pčelara kome veruje.
Potrebno je obratiti pažnju na cene. Jako jeftin med uglavnom nije pravi i zbog toga pčelari posebno prate cene meda jer se po njima može prepoznati falsifikat, kaže Anđelković.