Cena svinjetine značajno je snižena u trgovinskim lancima u Srbiji
Smanjenje cena svinjetine je rezultat smanjene potrošnje i povećane tražnje za drugom vrstom mesa
Blic
Trgovinski lanci su konačno promenili koncept dozvali, pa su značajno snizili cene svinjetine. Kilogram svinjskog buta ovih dana pojeftinio za oko 150 dinara.
Tako se sad kilogram svinjskog buta u velikim marketima sada može naći po ceni počev od 480 pa preko 600 dinara i naviše, zavisi kako u kom prodajnom lancu. Nije na odmaet podsetiti da je pre samo nekoliko meseci kilogram svinjskog buta išao i do 850 dinara.
Blic preporučuje
Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije kaže da su razlike u formiranju cena svežeg svinjskog mesa uvek postojale u maloprodajnim objektima, a naročito je postojala razlika među velikim trgovačkim lancima i malim zanatskim radnjama.
– Smanjenje cena u maloprodaji je verovatno izazvana smanjenom potrošnjom zbog visokih cena, a i što je došlo do povećane tražnje za drugom vrstom mesa, u ovom slučaju pilećim. U velikim trgovačkim sistemima, često se organizuju akcije, smanjenje cena mesa, dok male radnje ne primenjuju ovaj sistem poslovanja. U međuvremenu je pala cena živih svinja – tovljenika sa 280 dinara po kilogramu na nekih 180 do 190 dinara, pa je i to uticalo na smanjenje cena u maloprodaji – objašnjava Budimović.
On dodaje da procene govore da bi možda moglo da dođe do smanjenja cena junećeg mesa u maloprodaji s obzirom da je ponuda živih životinja za klanje velika.
– Trgovci će možda da procene da bi smanjenje procenta marži doprinelo povećanoj tražnji i potrošnji junećeg mesa, kojeg u Srbiji inače malo trošimo, oko 3,5 do četiri kilograma po stanovniku na godišnjem nivou. Ostaje da vidimo šta će se događati u narednom periodu kada se očekuje povećana potrošnja zbog slava i praznika koji dolaze – naglašava Budimović.
Foto: P. Dedijer / RAS Srbija
Da je moralo doći do pojeftinjenja svinjetine ističe i Živojin Jovanović, vlasnik Zemljoradničke zadruge “Trlić” iz Uba koje ima jednostavno objašnjenje za to.
– Razlog za pojeftinjenje svinjskog mesa je jeftina hrana. Cena kukuruza je bila 30 do 40 dinara po kilogramu, a sada je spala na 20. Povećana je i proizvodnja svinjskog mesa, pojavila se velika ponuda i cena je pala – kaže Jovanović.
On dodaje da je svinjsko meso bilo preskupo.
– Nije bilo normalno da kod nas kilogram svinjetina košta 850 dinara, a u Evropskoj uniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj 4,5 evra. Ali čim bude manje svinja biće veća cena – naglašava Jovanović i dodaje da ne veruje da će cena junetine pasti zato što tele od 200 kg košta 1.000 evra.
(Izvor: Kurir)