- Nada Matić Novinarka Blic Biznisa
Traženje reči “Erewhon haul“ na TikTok-u će generisati dve stvari: stotine hiljada rezultata i – za one koji su i u trendu i ispod 30 godina – ekstremne nivoe zavisti.
Influenseri iz generacije Z često pokazuju svoja vrhunska kolica za namirnice, do vrha ispunjena čuvenim skupim proizvodima iz prodavnice prehrambenih proizvoda u Los Anđelesu: gel od morske mahovine, smutiji poznatih ličnosti i brendovi butika gaziranih pića su u velikoj meri zastupljeni u najpopularnijim objavama.
Blic preporučuje
„Da, ovo je smešno, ali morala sam da se potrošim“, napisala je uticajna nutricionista Olivija Hedlund na video snimku, otkrivajući sve što je kupila tokom svog „izvlačenja Erewhon-a od 150 dolara“.
Iako TikTok influenseri imaju veliki interes da predstave svoj svakodnevni život kao zabavu ispunjenu luksuzom, oni nisu jedini mladi ljudi koji troše na grickalice.
U februaru, istraživanje kompanije McKinsey & Company otkrilo je da su namirnice najviša kategorija na koju su pripadnici generacije Z i milenijalci planirali da se razbacuju – prevazilazeći odeću, izlaske i putovanja, prema izveštaju Business Insider-a.
Ovaj razvoj događaja je stigao istovremeno sa sasvim drugačijim fenomenom: 27% Amerikanaca takođe priznaje da preskače obroke zbog niskih plata i visokih cena namirnica, prema majskom istraživanju “CreditKarme”.
Iako se, uglavnom, čini malo verovatnim da su ljudi koji kupuju glazuru od jagode od 20 dolara u Erewhon-u isti oni koji preskaču obroke da bi preživjeli, postoje neki mladi ljudi koji priznaju da se saginju unazad kako bi priuštili svoje male poslastice.
Prošle godine, jedna 23-godišnjakinja je rekla za “The Cut” da je, iako je žrtvovala stvari poput klimatizacije da bi živela od 40.000 dolara godišnje u LA-u, nastavila da kupuje svoje omiljene grickalice Erewhon. Njene luksuzne namirnice uključuju keto kolače od 10 dolara, urme punjene puterom od kikirikija od 8 dolara i klasteri žitarica bez glutena obložene kikirikijem i čokoladom od 12 dolara.
„Zbijala sam šale o tome kako će, bez obzira na sve, to uvek biti u mom budžetu, iako sam izgladnjela umetnica“, rekla je ona agenciji. “To je postao moj identitet.”
Moguće je da je trend rasipanja hranom, u izvesnoj meri, efekat ruževa za usne specifičan za generaciju Z. Devedesetih godina prošlog veka, profesorka ekonomije i sociologije Džulijet Šor, identifikovala je fenomen u kome ljudi troše više na ruž tokom recesije delom zato što je to bilo nešto što su mogli ponovo da primenjuju u javnosti gde bi ih drugi videli kako koriste luksuzne proizvode.
„Oni traže pristupačan luksuz, uzbuđenje kupovine u skupoj robnoj kući, prepuštanje fantaziji o lepoti, kupuju ’nadu u bočici’.” Kozmetika je bekstvo od inače sumorne svakodnevice“, napisao je Šor.
Za neke pripadnike generacije Z, potrošnja na Olipop sodu ili konzervu čipsa od 45 dolara ispunjava istu ulogu.
(Izvor: Kvarc)