Dugotrajan toplotni talas umanjio rod grožđa

IRIG –

Dugotrajan toplotni talas umanjio je rod grožđa od 20 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Poranila je i berba grožđa za oko mesec dana. U pojedinim vinogradima, posledice suše odraziće se i na kvalitet božanskog pića. 

video icon

Sava Šućin, vinogradar i vinar iz Iriga kaže da je ovo još jedna specifična godina za proizvodnju grožđa praćena dugotrajnim sušnim periodom i velikim deficitom padavina što je ostavilo posledice i po rod vinove loze.

kikinda, fotografija, vinogradar, ki, 2

U vinariji Deurić u Maloj Remeti navode da je agronomska godina za proizvodnju grožđa bila po mnogo čemu izazovna, ali i da su i pored toga uspeli u vinogradima da proizvedu odgovarajući kvalitet bobica.

Po oceni stručnjaka, u zavisnosti od vinskih lokaliteta, beleži se različito umanjenje roda, a kod pojedinih vinskih sorti upitan je i kvalitet sirovine.

Naš sagovornik ukazuje i na to da se u budućnosti, zbog sve učestalijih suša mora investirati u sisteme za navodnjavanje i u vinogradarskoj proizvodnji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com