- Nada Matić Novinarka Blic Biznisa
Turistički aranžmani za predstojeću prazničnu sezonu se već uveliko rasprodaju, a srpski turisti uglavnom biraju živopisne evropske gradove. Jedan od njih je Lisabon, portugalski biser smešten na ušću reke Težo u Atlanski okean. “Blic Biznis” je nedavno boravio u ovom gradu prateći Veb samit i srpske startape na Nacionalnom paviljonu Srbije, ali smo uspeli da u pauzi uslikamo neke izloge poslastičarnica sa čuvenim specijalitetima – i njihovim cenama.
Pastel de nata je jedan od najpopularnijih vrsta portugalskog slatkog peciva i mnogim posetiocima Portugala je, ako ne prvi, onda svakako pri vrhu liste želja.
Blic preporučuje
Cena po komadu varira, pa se može naći za 1.40 do 1.80 evra, a mi smo platili 1.60 evra u jednom od najpoznatijih lokala “Fabrica de Nata” na šetalištu koji vodi ka Trijumfalnoj kapiji i trgu Komersio.
Ukoliko želite opciju sa kuglom sladoleda, koja je podjednako neodoljiva, onda ćete platiti 3.90 evra.
Foto: Nada Matić / Privatna arhiva
Kao što se vidi iz priloženog, kapućino ovde košta 3.20 evra.
Foto: Nada Matić / Privatna arhiva
Na primer, 6 komada ovog peciva u pakovanju se u jednoj poslastičarnici može naći 6,8 evra. Especialidade de Amendoa, još jedan poznati slatkiš, košta 8.90 evra, takođe za 6 komada.
Krajem 17. veka, samostani i manastiri u Portugalu proizvodili su raznovrstan asortiman peciva i poslastica na bazi jaja. Proterivanjem verskih redova i zatvaranjem mnogih manastira posle Liberalne revolucije 1820. godine, ovaj recept je izašao iz manastira.
Foto: Nada Matić / Privatna arhiva
Smatra se da su ga monasi ga prodali vlasniku rafinerije šećera koji je ubrzo zatim otvorio poslastičarnicu “Pasteis de Belem”, smeštenu pored Žeronimus manastira, koja i danas postoji. Od tada meštani i posetioci uživaju u ukusnim torticama posutim cimetom i šećerom u prahu, a u ovoj poslastičarnici sada košta 1,40 evra po komadu.
Cene slanih peciva i sendviča
Parče pice u jednom restoranu brze hrane košta od 4,50 i 5,95 evra do 7,45 evra, a sendviči su od 6 do 9 evra.
Foto: Nada Matić / Privatna arhiva
U zavisnosti od vrste šunke, sendviči u jednom lokalu koštaju od 6,50 do 7,50 evra, a pakovanje šunke košta od 12 do 26 evra.
Foto: Nada Matić / Privatna arhiva
Nešto jednostavnije sendviče sa parčetom mesta i sosom možete naći za 5,5 evra.
Za istraživanje cenovnika u uličnim restoranima, isprobavanje lokalne hrane i upoznavanje Lisabona je potrebno mnogo više vremena, ali već posle prvog kontakta (i posle prvog Pastela de nata) mnogi turisti ostanu očarani.