Crni luk dostigao je cenu od 200 dinara za kilogram, što je veoma iznenadilo potrošače. Imajući u vidu da je ova povrtna kultura do nedavno koštala upola manje, mnoge zabrinjava to što postaje ozbiljan izdatak. Struka ipak, ovde ne vidi ništa neobično, i kaže da će do juna ovo povrće biti na ceni.
Slušaj vest
0:00/ 0:00
– Ovo sada najkritičniji period za crni luk, period kada starome ističe rok, a mladi još nije dospeo, zato ovaj koji sada vidimo u prodaji zbog svoje tražnje ima visoku cenu. Mladi luk koji se pojavljuje sada na pijaci je iz plastenika i to nije za veliku pripremu hrane. Kada bi ga kupovali na kilograme i u velikim količinama trebalo bi izdvojiti veliku sumu novca – kaže za “Blic Biznis Milan Prostran, Agroekonomista.
Blic preporučuje
On objašnjava da je ovo sezonska karakteristika za svo povrće, i da u periodu kada čekamo nove plodove, stari budu na ceni. Ipak, podseća i generalna na poskupljenja koja su obeležila protekli period.
– Generalno svi proizvodi su danas u istom košu rasta cena. Nemamo nijedan proizvod danas da nije poskupeo. Teška je bila prošla godine, ratni uslovi su pomrsili račune i danas nemamo nijedan proizvod na nije poskupeo najmanje 30 odsto, a neki i do 70 odsto – kaže stručnjak.
Luk od 200 dinara nije domaći
Iako trgovci imaju običaj da odrede malo “jaču” cenu za proizvod koji su sami uzgajali, Prostran objašnjava da luk koji se danas prodaje po ceni od 200 dinara, nije isključivo iz naše bašte.
– Luk koji plaćamo sada 200 dinara nije samo domaći proizvod, već tu ima i onog koji je iz uvoza. Teško je to utvrditi. Trgovci igraju igru, i posebno ovi na pijaci. Oni će uvek napisati da je to domaće i kvalitetno, dok u trgovinama mogu da se dobiju deklaracije odakle se uvozi i ko ga doprema – kaže stručnjak.
Naš sagovornik objašnjava da je naša uvozna struktura potpuno promenjena u odnosu na 90 godine prošlog veka. Kkao kaže, ranije nikada nismo uvozili proizvode kao što je pasulj, krompir pa i svinjsko meso, dok sada sve živo uvozimo.
Cena pada u junu
Imajući u viidu da se stari luk sada prodaje po visokoj ceni, zabrinutost kupaca je šta će tek biti kada stignu novi plodovi, koji su obično uvek skuplji od prošlogodišnjih. Agroekonomista Prostran objašnjava, da će ipak doći do pada cena.
– Tamo negde u maju i junu mesecu, kada bude veća ponuda, tada će mu cena pasti. Zavisi opet kakva će nam godina biti, od druge polovine godine smiriće se cene jer neće imati ko da ih kupi. Ako se nastavi ovaj trend rasta cena, kupovaćemo ono što možemo da priuštemo i kupovaćemo na grame – kaže on.
Naš sagovornik objašnjava da ovo nije samo kritičan period za crni luk, već i za drugo povrće koje počinje da klija i kome ističe rok, kao što je krompir. Tako da ove senzonske karakteristike treba premostiti dok ne stigne novi rod.
Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.