Glavna riječka pijaca juče ujutro je bila poprilično dobro posećena, a kod nekoliko prodavaca mogle su se naći i prve ovogodišnje špargle. Cene prvih špargli nikada nisu bile više no ove godine, a radi se o ceni koja dostiže i 50 evra po kilogramu, piše Novi list.
Kod pojedinih prodavaca može se naći i za 40 evra po kilogramu, a bez obzira na izuzetno visoku cenu, špargle se svejedno kupuju. Jedan struk košta oko 5 evra, što ne zvuči preterano skupo, posebno s obzirom na to da su kupci navikli na izrazito visoke cene špargle, međutim, to je svega 100 grama špargle – dakle, jedva dovoljno za jedan obrok.
Blic preporučuje
Prisećamo se, prošle su godine prve špargle koštale najviše 40 evra po kilogramu, dok su pre dve godine pak bile više nego upola jeftinije, oko 150 kuna, odnosno oko 20 evra. Činjenica da se šparoge ili špargla na pijaci kupuju, istovremeno nam govori i da se poprilično lako prilagođavamo cenama, ali i da je špargla delikates koja bez obzira na cenu uvek uspeva pronaći svoje kupce. Ljudi preferiraju divlju šparglu, pa se retko ko okreće kupovini onih iz uzgoja, ali bitno je navesti i njihovu cenu.
Naime, u prodavnicama se 250 grama špargle iz tzv. organskog uzgoja može naći po ceni od oko 5 evra, odnosno 20 evra za kilogram, što je više nego upola jeftinije od šparoga na pijaci.
(Izvor: SEEbiz)