Kilogram bureka dostigao cenu od 18 konvertibilnih maraka
Proizvodi u buregdžinicama, ćevabdžinicama i restoranima postaju luksuz za većinu građana
Blic
Cene hrane u Srpskoj konstantno su u porastu, a drastično su poskupeli i proizvodi u buregdžinicama, ćevabdžinicama i restoranima.
Tako je, na pojedinim mestima u Banjaluci, kilogram bureka ispod sača dostigao cenu od čak 18 konvertibilnih maraka. S druge strane, sirnica i krompiruša se prodaju po 14 maraka za kilogram.
Blic preporučuje
Ono što još više iznenađuje mušterije, jeste cena motanog bureka od seckanog mesa, čiji komad od 300 grama košta čak osam maraka. „Obični“ burek ide od 4,5 do šest maraka, dok kilogram faširane junetine košta oko 20.
Nebu pod oblake otišle su i cene u ćevabdžinicama, pa velika porcija ćevapa ide i preko 10 maraka. Još su skuplji burgeri, koje u pojedinim restoranima prodaju za neverovatne 22 marke po komadu.
Ove cene potvrđuju da su pomenuti proizvodi luksuz za mnoge građane koji, s obzirom na svoja primanja, mogu samo da sanjaju pite ispod sača ili burgere i ćevape na mestima sa malo zvučnijim imenom.
Naravno, ove vrste hrane mogu se naći i po nižim cenama, ali su, i u toj varijanti, za mnoge preskupe.
– Životni standard većine je takav da je pita u pekari za mnoge preskupa. To ne bi trebalo da bude nikakav luksuz, a jeste. Kilogram bureka došao, maltene, kao kilogram sveže junetine?! To je van svake pameti. I kako, onda, neko ko ima platu od 1.000 maraka ili tek nešto više od toga, može da se časti pitama ili ćevapima – pita se Vid K, građevinac iz Banjaluke.
(Srpska Info)