Nemačka “vapi” za ugostiteljima, traži 65.000 radnika! Srbi tamo zarađuju i po 6.500 evra, i evo šta sve rade za tu platu

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 zaposlenih, navodi udruženje ugostitelja “Dehoga”. Nedostatak zaposlenih, prema mesečnim anketama, stalan je problem industrije, rekli su za dpa iz tog udruženja.

Nemačkim restoranima nedostaje 65.000 radnika

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Nemačkim restoranima nedostaje 65.000 radnika

– Savezna agencija za rad izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja barem dvostruko veća, jer mnoge kompanije više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta – rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz “Dehoge”.

Blic preporučuje

Varden je ukazao na brojke iz juna 2019, kada je prijavljeno gotovo 40.000 slobodnih radnih mesta. “I kao što znamo, problem se od tada (u jeku pandemije) pogoršao”, rekla je Vardenova.

 U Nemačkoj 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun

Foto: Shutterstock / Ringier

U Nemačkoj 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljskoj industriji za jun

Pogotovo sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turistička odredišta, potreba i dalje raste, rekla je.

U međuvremenu se gastronomski biznis nosio sa situacijom kako je mogao. “Ima objekata koji su zbog manjka radnika prisiljeni skratiti radno vreme, zatvarati se određenim danima ili ograničiti ponudu u jelovniku.

Neki restorani počeli su uvoditi više samoposluživanja.

“Dehoga” se nada da će se učinci zakona o kvalifikovanoj radnoj snazi iz inostranstva brzo osetiti te da će izbeglice moći lakše pronaći posao u Nemačkoj.

Osim toga, udruženje je pozvalo na kampanju osposobljavanja za više veština za poslove u Nemačkoj te na više vrednovanje praktičnih zanimanja i veština.

Plate u Nemačkoj: Srbi zarađuju do 6.500 evra

Ugostiteljstvo je jedna od oblasti u kojoj najviše rade Srbi u Nemačkoj, a prosečne plate se kreću od 2.000 do 3.000 evra. Evo primera prosečnih plata u Nemačkoj za najčešće pozicije u nemačkim restoranima:

  • Konobar – 1.650 – 3.750 evra
  • Kuvar – 2.400 – 6.500 evra
  • Pekar 1.590 – 4.000 evra
  • Recepcioner – 1.700 evra
  • Event menadžer – 3.500 evra

Radnici u ugostiteljstvu često imaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

(iZVOR: SEEbiz/dpa)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com