- Nada Matić Novinarka Blic Biznisa
Konzervirana tunjevina u Evropi ima visoku koncentraciju žive koja premašuje granicu zabeleženu kod drugih vrsta ribe, navodi se u najnovijem izveštaju nevladine organizacije „Blum”, koja se bavi očuvanjem morske okoline i „Fudvoča”, organizacije za prava potrošača.
Nevladine organizacije analizirale su skoro 150 konzervi tunjevine iz pet evropskih zemalja – Nemačke, Velike Britanije, Španije, Francuske i Italije.
Blic preporučuje
Otkrili su da su svi proizvodi sadržali živu i da je čak 57 odsto uzoraka premašilo granicu od 0,3 PPM, koja se odnosi na drugu ribu, prenose mediji.
– Ono što završava na našim tanjirima predstavlja ogroman rizik za javno zdravlje koji se ne razmatra ozbiljno – rekla je novinarima Karin Žakmart, izvršna direktorka organizacije „Fudvoč” iz Francuske.