Tradicionalni uranak na omiljenim izletištima kao što su jezera – Rgotsko, Sovinac, Grliško, kao i mesta pored reke Timok i netaknuta priroda nedaleko od sela, neće izostati ni ove godine, ali kako Zaječarci kažu, u manjem obimu. Većina se odlučila da praznike provede kući sa porodicom.
Dok se prethodnih decenija ovaj praznik slavio masovno, uz veselje i okupljanje velikog broja građana svih generacija, Zaječarci su ove godine podeljenog mišljenja – dok jedni kažu ostaće kući, oni mlađi ipak se spremaju za izlazak u prirodu, blizu Zaječara.
Razlog za manju posetu prvomajskih uranaka leži u nekoliko faktora, a jedan od ključnih je trend koji pokazuje da se sve manje ljudi odlučuje za izlazak u prirodu.
Jedan od faktora koji utiče na manju posetu prvomajskim urancima je i cena mesa, koja je poslednje vreme znatno porasla.
Tradicionalno pečenje mesa na roštilju bilo je neizostavni deo prvomajskih proslava, ali visoke cene mesa sve više teraju ljude da razmotre alternativne načine proslave ili pak da smanje obim i luksuznost proslava.
Iako su se neke stvari promenile, duh zajedništva i radosti koji karakteriše praznovanje prvog maja ostaje prisutan među Zaječarcima, koji i dalje pronalaze načine da obeleže ovaj važan praznik, bilo da je to kroz porodična okupljanja ili manje grupne izlete u prirodu.
Zaječarci o ceni mesa i gde će ići za praznike
Zaječarac Ljubiša Ignjatović kaže, da cena mesa odgovara tome, da ljudi jednostavno ne čuvaju stoku kao što je to bilo ranije.
“I ovo je mala cena koliko su ljudi pobegli iz sela. Kada nema sela, nema ni mesa ni poljoprivrednih proizvoda. Da ih ima, cena bi bila niža, tako da je ovo dobro koliko je poljoprivreda uništena. Da imamo naše meso, cena bi bila niža”, ističe on.
Dejan Velkanović kaže da će praznik provesti u krugu porodice, a što se cene mesa tiče, kaže da je visoka.
“Cena je stvarno visoka, ali takva nam je država. Ja ću praznik proslaviti sa porodicom, kao i uvek do sada”, kaže on za Danas.
Mlađa Zaječarka koju smo zatekli u centru, za Danas kaže da će praznike provesti u krugu porodice. Što se tiče cene mesa, kaže da je visoka, ali da oni imaju svoje.
“Sreća pa imamo stoku, pa ne kupujemo. Cena je zaista visoka. Ne znak ko može to da kupi. Sve je bezobrazno skupo”, poručuje ona.
Marija Živadinović kaže da još uvek ne zna gde će za praznik, a cene mesa je ne pogađaju pošto posti.
“Postim tako da ne razmišljam o mesu”, uz osmeh kaže ova Zaječarka.
I ostali Zaječarci u centru su podeljenog mišljenja. Jedni će slaviti, a drugi odmarati. Što se cene mesa tiče, kažu da je skupo, ali kada je praznik – cena se ne gleda.
Cene mesa su više od prošle godine
Proverili smo i cene mesa. Kilogram prasetine košta od 930 do 1.000 dinara, dok je jagnjetina 1.400. Ono što brine Zaječarce je to da se očekuje da od sutra meso dodatno poskupi.
“Pa ovo nije normalno. Država nas tera da postimo i kada ne želimo”, kaže Zaječarka koju smo zatekli u jednoj mesari.
Što se tiče pilećeg mesa, Zaječarci kažu, prava sitnica. Karabatak i batak koštaju 490 dinara. Grudi pileće – 499, file – 800 dinara za kilogram, dok su iznutrice oko 400 dinara.
Što se junetine tiče, cene su isto prava sitnica. Teleći but je 1.900 dinara, plećka – 1.200, a kremenadla 890 dinara.
Svinjetina je nešto povoljnija. Vrat – 800 dinara, kremenadla – 699, but – 850, plećka je 849, dok je domaća sveža kobasica oko 800 dinara za kilogram.
Posetili smo i pijacu. Paradajz je 220 dinara, krastavci 160, zelena salata 40, rotkvice 30, spanać 100, šargarepa 100, luk 100, mladi luk 35, papričica 25, dok je sremuš 50 dinara. Prodavci sun am kazali da se od sutra očekuje novo poskupljenje proizvoda.
Podsećamo, kilogram prasetine u većim marketima u Zaječaru prošle godine je bio 880 dinara, dok je jagnjetina bila 1.100 dinara. Prodavci su kazali, „da ne znaju da li će cene „skakati“ još, ali da je potražnja slabija od prošle godine, a razlog su nemaština i niska primanja“.
Zaječarci kažu, da je sada još gore. Nekima izgleda da jeste, ali ima i onih, kojima cene ne smetaju. Ali taj procenat je mali.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.