Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije ”Public Eye”.
Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi Gardijan.
Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima ”Nido”, pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i ”Cerelac”, žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.
”Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta”, rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu Public Eye-a.
Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodatng šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.
Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine.
Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta. Velika Britanija preporučuje deci mlađoj od četiri godine da izbegavaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes.
Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.
Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima ”Nido” i ”Cerelac”, koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.
”Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece”, saopštila je potparolaNestle.
Ona je rekla da je u okviru ”visoko regulisane“ kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao ”lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere“ i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda.
Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je portparolka.
Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje. Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.