Vreme slava, od kojih je u novembru većina mrsna, uticali su na tržište mesa, pa su skočile cene prasećeg i jagnjećeg mesa.
Prema podacima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije zabeležen je rast cena tovne junadi i tovnih bikova.
Blic preporučuje
Na pojedinim prodajnim i otkupnim mestima, u prvoj nedelji novembra, dominantna cena prasadi je iznosila 450 dinara za kilogram, dok je otkupa cena jagnjadi iznosila 500 dinara u klanicama na području Šapca.
Prema rečima Ace Jakšić, vlasnika uslužne klanice i pečenjare, u drugoj nedelji novembra cene prasića i jagnjića su se izjednačile i dostigle 500 dinara, sa tenedencijom rasta prasećeg mesa zbog manjka na tržištu i povećane potražne uslovljene praznicima.
Prase od 20 kilograma, uređeno i ispečno, kako navodi, košta oko 14.000 do 15.000 dinara.
Jakšić navodi da je potražnja za pripremom pečenja smanjena u odnosu na prošlu godinu.
(Tanjug)
Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.